След като единственият подсъдим Марио Любенов се призна за виновен

Прокуратурата поиска 20 г. затвор за убийството на Мирослава от Перник

Марио Любенов, Сн: БГНЕС

Доживотна присъда, която да бъде намалена до 20 години затвор, поиска в понеделник окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов да бъде наложена на подсъдимия за отвличането и убийството на Мирослава Николова – Марио Любенов-Заека.

В началото на първото заседание по делото, Любенов се призна за виновен и по тази причина казусът тръгна по съкратената процедура, което предполага той да получи под минималното наказание, предвидено за обвинението му.

Докато подсъдимият е бил задържан по това дело, в сила е влязла негова друга 5-годишна присда, която прокурор Найденов настоя да бъде прибавена към наказанието му. Пернишкият окръжен съд ще обяви решението си в сряда.

Сред доказателствата, които от държавното обвинение посочиха като уличаващи бяха открит в компютъра на Любенов текст, който съвпадал с писмото, зпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро. Техническа експертиза е установила и наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

По отношение на показанията на другия заподозрян за престъплението Стойчо Стоев-Чочо, който се самоуби при доста съмнителни обстоятелства в присъствието на зам.-шефа на вече бившата ГДБОП Валентин Цоновски, прокурор Найденов поиска те да бъдат приети за установени от съда, "защото са издържали проверката за достоверност и истинност".

Адвокатът на родителите на убитото момиче Анани Константинов пледира съдът да наложи най-голямото възможно наказание, защото обществото ни се нуждае от справедливост. Човешкият живот е зачеркнат с лека ръка, с безмилостна жестокост, посочиха адвокатите на почерненото семейство Анани Константинов и Зорница Петрова.


Според защитата на обвиняемия не може да се направи еднозначен извод, че Любенов е извършител на отвличането и убийството. Адвокатите му се разграничиха от самопризнанията му и поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски и неясноти.

В хода на разследването са събрани 40 тома доказателства, призовани са 93-ма свидетели и са изготвени 27 експертизи. След като Чочо се самоуби пред очите на служителите на ГДБОП в килера в дома си, единственият обвиняем за жестокото убийство остана Заека.

Мирослава бе отвлечена след тренировка в близост до спортната зала "Дружба“ на 7 ноември 2011 г. Тялото на момичето бе открито в гориста местност над село Планиница на 12 януари следващата година по показания на Чочо, който се самоуби същия ден.

В началото полицията работеше по версията, че Мирослава сама е напуснала дома си, дори бяха проведени няколко акции в Пернишко за издирване на момичето. По-късно се появи версията за откуп от 250 000 евро, които са искани от голямо наследство, получено от тогавашния приятел на сестра ѝ Елеонора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?