Прокуратурата поиска 3-годишна условна присъда за Филип Златанов

Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП) поиска от съда да осъди на 3 години условно бившият шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, обвинен за престъпление по служба.

Делото срещу него започна преди ден по съкратената процедура, като Софийският градски съд (СГС) прочете показанията, събрани по време на разследването, вместо да разпитва свидетелите.

От тях стана ясно, че делото е започнало по сигнал на Павел Ганев, който разкрил на прокуратурата нередности, за които му разказала служителка в комисията. Името ѝ обаче продължава да е тайна.

От твърденията ѝ Ганев разбрал, че Златанов не завеждал сигнали срещу президента Росен Плевнелиев, бившия агроминистър Мирослав Найденов, ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров, бившия шеф на съдийския съюз Мирослава Тодорова, а ги криел в офиса си или в дома си в Перник.

Според обвинителния акт Златанов е извършил незаконни действията при проверките срещу Плевнелиев, неговата съветничка и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната Палата Лилия Бунева.

Прокуратурата смята Филип Златанов за виновен, защото е прикрил от обществото водената проверка срещу президента, от което държавният глава е извлякъл облага. Така на президента са му били спестени имиджовите щети, смятат от Софийската градска прокуратура. "Самият Плевнелиев обаче няма никакво отношение към действия на Златанов", допълниха пред Mediapool от прокуратурата.

През януари Комисията за конфликта на интереси в новия си състав излезе с официално съобщение, че Росен Плевнелиев не е в конфликт на интереси. От публикуваното съобщение се разбира, че прекратяването на проверката е укривано една година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?