Прокуратурата поиска 6 години затвор за бургаски съдия

Прокуратурата поиска шест години затвор за бившия шеф на Бургаския административен съд Атанас Вълков, който е подсъдим за длъжностно престъпление, пране на пари и документни престъпления.

Вълков бе арестуван през пролетта на 2011 година, а от държавното обвинение обявиха, че имат доказателства, че той се е опитал да продаде парцел от 12 декара край Несебър за 2.2 млн. евро чрез фалшиви документи. Те са били съставени от него. Съдия Вълков поискал от името на вуйчо си от Несебърския районен съд му възстанови имота.

За тази цел той изготвил и фалшиви протоколи за собственост от средата на миналия век, от които да е видно, че земята е на дядо му Иван Габровски. След като съдът възстановил имота на наследниците, Вълков представя и предварителен договор, според който пък наследниците са продали дяловете си на майка му Руска Вълкова. Накрая Вълков стига до продажба на имота, като сключва предварителен договор за продажбата му за 2.2, млн. евро, но купувачите се оказват агенти под прикритие и съдията бе арестуван.

По време на заседание по делото в четвъртък съдия Вълков отказа да дава обяснения.

Най-сериозен спор между прокуратурата и защитата по време на съдебното следствие предизвикаха разрешенията за специални разузнавателни средства (СРС) и конкретно способът доверителна сделка, с който агентите под прикритие сключват предварителен договор за продажба на земята.

Още в началото на процеса адвокатите на съдията обясниха, че по делото има искания за използване на агент под прикритие и за доверителна сделка. Разрешението обаче е дадено само за агент под прикритие. Прокуратурата призна, че едното СРС е невалидно, но допълни, че договорът е факт. От държавното обвинение допълниха, че по случая има събрани множество свидетелски показания, които доказват сключения договор, в това число и показанията на агентите под прикритие, за чието използване има и съдебно разрешение.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?