Прокуратурата поиска близки до максималните присъди по делото "Маргини"

Прокуратурата поиска тежки осъдителни присъди, близки до максималните, за всеки един от подсъдимите по т.нар. дело "Маргини". Според обвинението всички подсъдими трябва да получат по 15 г. затвор, а ако съдът прецени заради множеството тежки обвинения може да увеличи присъдата до 22 години затвор.

По време на заседанието в четвъртък за първи път в съдебна зала прокуратурата ясно посочи, че официално е съществувала групировка СИК, която е била натрупала значителни финансови средства и решавала проблемите с конкурентите си като някои от тях били ликвидирани. Градският прокурор Николай Кокинов заяви, че останалите живи членове на бившата групировка са само братята Красимир и Николай Маринови и Младен Михалев -Маджо.

Братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргини, Иво Карагеоргиев, Веселин Тошев, Бисер Илиев и Стефан Рангелов са обвинени в създаване и участие в организирана престъпна група и подготовка за убийството на трима души – вече покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора, както и на о.з. ген. Любен Гоцев.

Според прокуратурата шестимата подсъдими са сформирали престъпна група, с висока степен на организираност, създали са трайни взаимоотношения помежду си и са се подсигурили с всичко необходимо за убийствата на трите мишени.

Обвинението поддържа тезата си, че братята Красимир и Николай Маринови са поръчали убийствата. Първата мишена е била Иван Тодоров-Доктора, за чието ликвидиране са били платени 40 000 евро. Мотивът бил финансовите интереси на Маргините, които искали да завземат контрабандните му канали.

Поръчката за убийството на Никола Дамянов дошла по-късно. Тук мотивът бил дълг от 400 000 английски лири и фактът, че Дамянов бил свързан със застрахователна компания, която била конкурент на братята Маринови. Но и тази поръчка се забавила и последвала трета – за ликвидирането на Любен Гоцев. Мотивът бил, че Гоцев е консултант на Младен Михалев-Маджо, който също бил конкурент на Маргините.

Обвинението се позова на доказателства от разпити на 20 свидетели, включително анонимния, както и със следствения експеримент, огледи и разпознаване.

Защитата на обвиняемите пледира, че те са невинни.

Лъчезар Таков, адвокат на Големия Маргин, заяви, че обвинението не е доказано по безспорен начин, както не са безспорни и показанията на основния свидетел Велин Добрев.

Той твърдял, че се свързвал с братята по телефон, но нито е намерен, нито има други доказателства, които да подкрепят думите му.

Адвокат Таков изтъкна още, че Добрев е бил неправомерно освободен и не му е повдигнато обвинение, след като е сключил сделка с прокуратурата.

Според Таков свидетелят просто е искал да се отърве, като "натопи" другите.
Защитникът изтъкна още, че няма никакви доказателства, които да свързват братята

Мариана Тодорова, която е защитник на Бисер Илиев, каза, че и срещу нейния клиент няма никакви доказателства, освен пистолет "Макаров", открит в кутия. Но по оръжието нямало никакви отпечатъци, имало такива само по стар вестник, с който то било увито. Илиев твърди, че му бил даден лист хартия и чрез натиск бил принуден да води следователя по делото по различни адреси, на които се предполага, че живеят и работят тримата "поръчани".

Пледоариите по делото продължават и в петък. Присъдите трябва да бъдат четени в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от България