Прокуратурата поиска имунитета на Цветанов, той се обяви за "политически репресиран" от Пеевски

Сн. БГНЕС

Прокуратурата е внесла в четвъртък в Народното събрание искането за имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Веднага, след като депутатите решат да снемат защитата му от наказателно преследване или той сам се откаже от нея, ще му бъде повдигнато обвинение за участието в скандала с незаконното подслушване в МВР, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Цветанов е заподозрян, че чрез съзнателното си бездействие е допуснал неговите подчинени да извършат престъпление (чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с чл. 387 от същия закон).

ГЕРБ се опитаха да представят случая като "политическа репресия" срещу техния зам.-председател, извършвана по внушение на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски. ГЕРБ призоваха с декларация главният прокурор да се разграничи от Пеевски. "Почвата" бе подготвена още от сряда, когато Цветанов публично разконспирира връзката Цацаров-Пеевски, разказвайки, че преди време главният прокурор е завел със себе си депутата от ДПС на среща в МВР.

Цацаров потвърди присъствието на Пеевски на въпросната среща в кабинета на Цветанов, но с важното уточнение, че го е заварил там, а не го е завел.

Разследването в МВР започна в края на март след подаден сигнал до главния прокурор от лидера на БСП Сергей Станишев. В него анонимни служители на МВР съобщаваха, че чрез техниката за мобилни подслушвания се следят политически опоненти на ГЕРБ. Случаят доби популярност като "Българския Уотъргейт".

Прокуратурата извърши проверка и установи, че във вътрешното министерство има предпоставки за извършване на престъпления при употребата на СРС-ата. Тримата последни шефове на дирекцията за подслушванията в МВР (СДОТО) и един ръководител на отдел в нея бяха обвинени. Делото обаче беше спряно заради ролята на Цветан Цветанов в скандала, който се ползваше с имунитет като участник в изборите. Още преди изборите прокуратурата обяви, че има данни за извършено престъпление срещу бившия вътрешен министър, което доведе до ответни критики за намеса на магистратите в изборния процес.

Държавното обвинение обаче все още не е казало дали наистина МВР незаконно е подслушвало политици.

"За формулиране на това обвинение ние не чакаме други действия освен експертизата на иззетата мобилна техника. Такива данни биха могли да бъдат събрани, ако експертизата на паметните устройства ни ги даде", каза Цацаров. Той счита, че обвинението срещу Цветанов за съзнателно бездействие е абсолютно доказано и затова депутатът от ГЕРБ ще се сдобие с обвинение при "спазване на всичките му права". По неофициални информации двама от тримата бивши шефове на СДОТО вече са свидетелствали срещу Цветанов и са потвърдили ролята му в незаконното подслушване.

На въпрос дали е установено незаконно подслушване от МВР, главният прокурор заяви, че проверката в началото показала, че липсата на каквито и да е правила за дейността на мобилната техника за проследяване и подслушване, е пълна предпоставка за извършването на нерегламентирани действия.

Цветан Цветанов излезе с остра реакция на прокурорското искане за снемане на имунитета. Той определи действията на Цацаров като "сериозен опит за въвличане на прокуратурата в политическа репресия, приложена към основните политически опоненти".

"Аз съм невинен и това са внушения, направени през всичките тези години. Делян Пеевски вчера (в сряда) и в първите дни в парламента, в които говореше против мен, е видно, че има добра синхронизация с прокуратурата и във времето това ще излезе наяве", каза той, имайки предвид заплахите на депутата от ДПС, че Цветанов ще бъде преследван от правоохранителните органи за престъпленията, които е извършил като вътрешен министър.

Междувременно в кулоарите на парламента лидерът на Бойко Борисов заяви, че няма да иска оставката на Цветан Цветанов като зам.-председател на партията, а ще изчака резултатите от разследването срещу бившия вицепремиер. Той призова прокурорите да бъдат оставени да работят на спокойствие. Въпреки това парламентарната група на ГЕРБ излезе в четвъртък с декларация, в който призовава държавното обвинение да се разграничи от Делян Пеевски. От сряда досега Цветанов постоянно се опитва да обвърже действията на прокуратурата срещу него с влиянието на депутата от ДПС, който притежава и редица медии.

Споделяне

Още по темата

Още от България