Прокуратурата поиска ново разглеждане на делото срещу "абсолютния престъпник"

Тенчо Попов и Николай Цонев

Прокуратурата поиска Върховният касационен съд (ВКС) да върне за ново разглеждане делото, което се водеше срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Тримата бяха оправдани по обвинения за подкуп през февруари от Софийския апелативен съд.

Делото бе скандализирано още в самото му началото заради репликата на прокурор Роман Василев към Николай Цонев при ареста му на 1 април 2010 г. Василев тогава бе заместник-градски прокурор на София и ръководеше акцията по задържането. Той накара бившият министър да падне на колене и го нарече "абсолютен престъпник".

Прокуратурата иска възобновяване на делото, защото смята, че апелативният съд не е анализирал правил представените от обвинението доказателства.

Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха подсъдими за подкуп от 20 000 евро.

Основната интрига по делото бе свързана с ролята по делото на следователя и настоящ шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен като Пепи Еврото.

В мотивите към своята оправдателна присъда Софийският апелативен съд коментира, че Петров е извършил класическа провокация към подкуп, което е наказуемо според Наказателния кодекс. Прокуратурата обаче не реагира и не започна разследване срещу Петър Петров, който все още е шеф в следствието.

Той бе повишен за шеф на столичното следствие по предложение на бившия градски прокурор Николай Кокинов (уволнен след скандал с изтекъл запис) и бе одобрен за поста от главния прокурор Сотир Цацаров през март 2013 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България