Прокуратурата поиска отстраняване на хасковския кмет

Прокуратурата поиска отстраняване на хасковския кмет
Хасковската окръжна прокуратура поиска в четвъртък кметът на Хасково Георги Иванов да бъде отстранен от длъжност. Мотивът за искането е, че Иванов системно е пречил на разследване по делото за безстопанственост за неосъществен договор с търговската верига "БИЛЛА" и не е предоставил изискани от държавното обвинение документи по случая. Очаква се в едномесечен срок Окръжният съд да се произнесе по случая.

Договорът между общината и "БИЛЛА" е бил прекратен, но преди това фирмата е превела авансово 350 000 лева по сметките на градската управа за закупуване на терен и за разчистването му, за да бъде построен търговски обект на веригата. Договорът не бил осъществен и през декември 2005 година фирмата си поискала парите обратно, но ги получила едва през март миналата година. Заради забавянето се натрупали лихви в размер на над 100 000 лева, с които е ощетена общината.

Ден по-рано в сряда лидерът на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев обяви хасковският градоначалник като първи в списъка на десетте най-корумпирани кметове в България. Тогава Янев, който до момента се изявяваше като говорител на ДАНС и прокуратурата по случая "Мургина", съобщи, че до седмица прокуратурата ще поиска от съда да отстрани Георги Иванов от длъжност.

Пред Дарик радио Иванов попита как така вчера Яне Янев е съобщил, че предстои внасяне на искане за отстраняването му от длъжност и днес искането на хасковската прокуратура вече е факт.

Срещу Георги Иванов е внесен обвинителен акт и за получен подкуп в размер на 5000 лева. Според държавното обвинение градоначалникът е взел подкуп от фирма, която е доставчик на храна за социални заведения.

В средата на март стана ясно, че Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверява Иванов и за нанесени щети на общината за милиони левове, с които е облагодетелствал имотно свои роднини чрез корупционни схеми. Агенцията е била сезирана от антикорупционната комисия в парламента.

В края на април Яне Янев съобщи, че двадесет и двама народни представители, сред които и цялата парламентарна комисия за борба с корупцията, трябва да дават обяснения в Столичното следствие заради изтичане на секретна информация от парламента. Всичките призовани депутати са имали достъп до доклада на председателя на ДАНС Петко Сертов за развитието на разследването срещу кмета на Хасково Георги Иванов.

Яне Янев твърдеше, че седмица след като Сертов изпратил документа до членовете на комисията, Георги Иванов разказал пред журналисти основните точки в него.

По случая бе образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Георги Иванов е трети мандат кмет на Хасково. На последните местни избори през 2007 година се яви като независим кандидат, подкрепен от БСП, НДСВ, ВМРО и Гергьовден.

Междувременно кметът на Монтана Златко Живков съобщи, че след изборите десетте кмета от списъка на Яне Янев за най-корумпирани градоначалници ще заведат дело срещу него за лъжи и клевети. Живков фигурира в списъка под номер десет.

Споделяне

Още от България