Прокуратурата поиска отстраняването на Йордан Лечков

Прокуратурата поиска отстраняването на Йордан Лечков

Окръжната прокуратура в Сливен внесе в съда в петък искане за временно отстраняване от поста на кмета на града Йордан Лечков. Преди ден срещу него бяха повдигнати седем обвинения, сред които за злоупотреба със служебно положение, нецелево разходване на бюджетни средства и за съставяне на официален документ с невярно съдържание.

Прокуратурата е обосновала искането си за отстраняването с това, че обвиненията срещу кмета са свързани със служебните му задължения и оставането му на поста ″може да попречи на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата".

Сред обвиненията са злоупотреба със служебно положение, след като е пренебрегнал решение на общинския съвет за продажбата на битака в града. Прокуратурата изчислява щетите само от неустойки на близо 1 млн. лв.

Друго обвинение е за съставяне на документ с невярно съдържание. Според обвинението Лечков е подал в кадастралната служба заявление с неверни обстоятелства. Той е поискал да бъде издадена скица на 30 декара земя, като посочил, че е общинска, а в терена бил включен парцел на държавното горското стопанство.

Лечков е обвинен и за търговия с влияние, тъй като се опитал да въздейства върху бившия директор на местната данъчна служба Петко Дюлгеров, за да прикрие резултати от данъчни ревизии на определени фирми, твърдят от прокуратурата.

"В момента се запознавам с материалите. Очаквам скоро да ме обвинят и за падащите звезди", коментира Лечков.

”Кутията на Пандора, която отворих миналата година, още работи. Припомнете си как извадих наяве приятелския кръг на всички власти. Сега те са дали показания срещу мен", каза още кметът, цитиран от сайта sliveninfo.

Той съобщи, че свидетели срещу него са общинските съветници Иван Андреев, Радостин Русев и Галин Кънчев, както и бившият данъчен шеф Петко Дюлгеров.

Кметът обеща да ”отвърне на удара” в понеделник следващата седмица. Той се закани тогава да ”отвори нова кутия на Пандора”, от която да изскочи информация за престъпления на съдии и прокурори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?