Прокуратурата поиска по 8 години затвор за братята Галеви

Прокуратурата поиска по 8 години затвор за братята Галеви

Окръжната прокуратура в Кюстендил поиска присъди по 8 години затвор за дупнишките бизнесмени и бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов, известни в района като братя Галеви. Двамата са подсъдими по обвинения за създаване и участие във въоръжена организирана престъпна група за изнудване и нанасяне на телесни повреди в Дупница.

Процесът се гледа от Окръжния съд в Кюстендил. Преди да се захванат с бизнес, двамата Галеви са били служители на МВР в отряда за борба с организираната престъпност. Те станаха национално известни след осветяването на информацията, че са се срещали с тогавашния вътрешен министър Румен Петков чрез посредничеството на Алексей Петров.

Според прокуратурата Пламен Галев e лидерът и мозъкът на престъпната група. "Без неговата благословия не са извършвани назначения в Дупница. Той е питан дори къде да бъдат стоянките на таксита в града и каква музика да се пуска на площада, сочат показания на свидетели", се казва в мотивите на прокуратурата. "За Ангел Христов се казва, че говори малко и гледа лошо, като внушава страх", пише още в мотивите, цитирани от Дарик радио.

По-малкият "брат Галев" е сочен като втори в йерархията на групата, но решенията са взимани солидарно.

В обвинителния акт се иска отнемане на половината имущество на Галев и Христов, както и да им се наложат глоби от 8 000 лв. за лидера на групата Пламен Галев и 7 000 лв. за втория в йерархията.

Прокуратурата иска още 6 години затвор за Владимир Ангелов - Стъклето и Апостол Чакалов - Тоци, както и 4 години за Георги Блатски. Тримата са сред посочените като част от групата на Галевите и техни лични бодигардове.

За останалите двама от групата - Красимир Оков и Георги Градевски - Конана – се искат условни присъди по 3 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България