Прокуратурата поиска почти максимална присъда за Вальо Топлото

Прокуратурата поиска почти максимална присъда за Вальо Топлото

Прокуратурата поиска в сряда налагане на присъда от между 15 и 20 години затвор и конфискация на цялото имущество на бившия изпълнителен директор на "Топлофикация" - София Валентин Димитров – Вальо Топлото.

Същото искане бе направено и за Лина Абланска, бивш директор на дирекция в дружеството. Двамата са подсъдими за присвояването на близо 6 милиона лева от столичната топлофикация. Максималното наказание по закон за длъжностно присвояване е 20 години лишаване от свобода.

За останалите трима подсъдими - Георги Рогачев, Емил Антонов и Мая Стоилова - прокурорът Божидар Джамбазов поиска по-леки присъди и частична имуществена конфискация. Вальо Топлото вече получи една присъда от пет години затвор за валутни престъпления. Там делото върви на втора инстанция.

Покрай делата срещу бившия изпълнителен директор на "Топлофикация" широката публика се запозна подробно с неговите хранителни навици и предпочитания за прекарване на почивките като шеф. Според държавното обвинение в периода 2003-2006 г. са изразходвали необосновано 2 милиона лева за "представителни разходи" в дружеството.

Сметката само на Валентин Димитров е била 438 000 лева или по 400 лева на ден. С парите на дружеството са купени джет, лодка и джакузи.

В графата "представителни" са записани още разходи за бонбони, шоколади, деликатесни бисквити, миникексчета, рула, вафли, пасти, балсамов оцет, майонеза, горчица, хрян, целина, артишок, маслини, каперси, броколи, натурални и топени сирена, мюсли, диетични храни, пуешко филе, дъвки, енергийни напитки, ракия, водка, бира, узо и джин.

Бившият шеф на парното е шофирал взет под наем джип "Лексъс". С пари на дружеството Вальо Топлото е задоволявал и "неотменни" нужди като покупката на душ-гелове, плюшен халат, сешоар, преса и маша за коса, мъжки и дамски чехли, прах за пране, четки за зъби и хвойнов еликсир.

Споделяне

Още от България