Над 4 месеца след присъдата на ЕСПЧ по повод акцията, ръководена от Борисов

Прокуратурата поиска възобновяване на делото за смъртта на Чакъра

Къщата на Тодор Димов-Чакъра след спецакцията, ръководена от Бойко Борисов. Сн.: "Правен свят"

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане във Върховния касационен съд за възобновяване на делото за смъртта на Тодор Димов – Чакъра.

Повод за това стана осъдителната присъда срещу България на Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Международното съдилище призна, че държавата е нарушила правото на живот на Димов, след като при полицейската акция по задържането му е използвана прекомерна сила.

Спецакцията бе през 2003 година. Чакъра се беше барикадирал в къщата си в Харманлийско, която бе обградена от над 100 служители на МВР, включително и 30 барети. Всички те бяха ръководени от тогавашния главен секретар на МВР и доскорошен премиер Бойко Борисов. По негово нареждане полицаите изстреляха по къщата на Чакъра общо 15 ракети с гранатомет.

 

Официално посочената причина за яростната атака бе, че приятел на Чакъра обяснил на полицаите, че във и около къщата са заложени множество капани. В крайна сметка Чакъра бе открит овъглен на последния етаж, а сградата буквално бе срината от ракетите. Последвалото разследване установи, че той всъщност се е самовзривил с ръчна граната, а не е бил убит по време на офанзивата на МВР.

След прекратяването на делото за смъртта му, което оневини полицията, близките му заведоха дело в съда в Страсбург. Европейският съд обяви в своето решение, че разследването на обстоятелствата около смъртта му не е било достатъчно задълбочено и че няма убедителни доказателства, че Димов се е самоубил.


Това предизвика сериозна обществена реакция и прокуратурата бе призована да възобнови разследването. Основна фигура в този случай е точно Бойко Борисов. В интервю пред "24 часа" още преди произнасянето на присъда на съда в Страсбург той призна: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и, ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз."

След присъдата обаче Борисов обяви гневно, че не се чувства лично отговорен за смъртта на Чакъра, както и за осъдителното решение срещу България.

"Това, което си спомням, е, че той стреля по полицаи... Първо, той се самоуби, много добре знаете! А второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейки шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи", заяви бившият премиер на 7 ноември м.г., ден след оповестяването на присъдата на ЕСПЧ.

Ако ВКС уважи искането на прокуратурата, събраните по делото доказателства трябва да бъдат анализирани отново и ако има нужда да се съберат нови, както и да се проведат нови разпити.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?