Прокуратурата поиска задържане под стража или домашен арест за съдружника на Божков Георги Попов

Георги Попов (в средата), сн. БГНЕС

Държавното обвинение е внесло искане в Специализирания наказателен съд за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" или "домашен арест" на Георги Попов – съдружник на бизнесмена Васил Божков, с когото беше доскоро в Дубай.

Това обясни, цитиран в неделя от бТВ зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Ангел Кънев. Бившият собственик на футболния клуб "Левски" е обвинен задочно за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков.

Кънев обясни, че Попов се е върнал у нас в рамките на екстрадиционно производство, по искане на българската прокуратура до компетентните власти в Обединените арабски емирства.

"Поради това прокуратурата е длъжна, охранявайки правата на обвиняемия, да изправи същия пред съд за определяне на мярката му за неотклонение. Доколкото по делото има доказателства за първоначалното му укриване от разследващите органи, ние внасяме искане в Специализирания наказателен съд за определяне на мярка "задържане под стража" или "домашен арест", каза Кънев.

Спецпрокурорът обясни, че държавното обвинение се е съобразило с факта, че Попов е оказал съдействие при разследването – дал е подробни показания. По думите му той е дал документи и доказателства по делото за здравословното състояние на него и роднините му.

"Според нас и мярка за неотклонение "парична гаранция", в подходящ размер, вероятно също би осигурила целите на мерките за неотклонение, но предвид задълженията на екстрадиционното производство – ние сме длъжни да представим обвиняемия пред съд", добави прокурорът.

Попов се завърна в петък от Дубай. Той беше задържан още на летище София и отведен в ареста на Националната следствена служба.

Дясната ръкана Божков е бил разпитван цял ден вчера, съобщи в неделя БНТ, като се позовава на свои неназовани източници.

Пред разследващите Попов е разказал, че искал са се прибере още в края на миналата година, но адвокатите на Божков настоявали това да не се случва. Една от причини Попов да иска да бъде в България е здравословното състояние на член на семейството му.

В показанията си Попов е оказал съдействие на разследването, като е отговорил на редица въпроси за хазартните схеми.

В съдебната зала в неделя стана ясно, че Попов и самият Божков са напуснали законно страната четири дни преди да бъдат обвинени задочно и обявени за международно издирване. Затова и той отрече обвинението, че се е укривал от правосъдието.

Прокуратурата влезе в съдебната зала с алтернативно предложение на задържането под стража - домашен арест, съобщава БНР.

Прокурор Ангел Кънев даже допусна като приемлива и паричната гаранция във висок размер, като даде да се разбере, че тази благосклонност е заради сътрудничество, което Георги Попов е оказал на разследващите. Какво е точно това съдействие спецобвинителят не уточни, но от думите на Попов пред съда стана ясно, че не става дума за самопризнания.

Напротив - съдружникът на Васил Божков в "Нови холдинг" отрече описаната му от прокуратурата роля в организираната престъпна група, ръководена от намиращия се все още в Дубай хазартен бос. Каза, че не се е занимавал оперативно и финансово с Националната лотария, а е имал ангажимент само към развитието на бизнеса в чужбина.

"Бил съм и в лично качество на помощник на господин Божков - при срещи с партньори, когато него го няма или не желае. Това се е случвало при търговски операции за развитие на бизнеса извън България" обясни Попов и отрече да познава голяма част от останалите обвиняеми по делото.

От думите му стана ясно и че още от март миналата година е искал да се върне в страната, но не е можел, заради пандемията и заради издадената за него червена бюлетина. Поиска да е на свобода срещу парична гаранция, за да помогне за изясняване на обективната истина и за да изчисти името си .

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?