Прокуратурата: Показният арест на Иванчева е заради лош късмет

Иван Гешев, снимка БГНЕС

Показният арест на кметицата на район “Младост“ Десислава Иванчева е заради лош късмет, а разследващите не са искали да я държат пет часа на улицата в центъра на София, но така се стекли обстоятелствата. Това се разбра от интервюто на шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев в понеделник пред бТВ.

“Това е лош късмет – лош късмет за нас, разследващите, и ние имаме семейства, никой от нас не иска да стои пред цяла България и да извършва тези действия. Това е стрес и за обвиняемите и семействата им. Не сме виновни, че госпожата, заместникът ѝ и посредникът решиха да се срещнат в центъра на София, да извикат изнуденото лице, да вземат парите, да си ги разхвърлят в едно кафе и след това да тръгнат по този маршрут”, заяви Гешев.

По думите му законовите текстове са причина за многочасовия публичен арест на кметицата на "Младост” Десислава Иванчева, а нищо от казаното от нея и адвокатите ѝ по повод неуредици при спецакцията не отговаря на истината.

Той обясни, че по закон при извършването на претърсване, то се прави само в присъствието на лицето, което използва обекта на претърсване. В случая Иванчева ползва служебния автомобил на кметството, в който са намерени парите. Колата бе спряна за близо пет часа пред Спортната палата в центъра на София, а Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха държани на улицата с белезници. Преди два дни шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев каза, че задържаните са били държани с белезници, за да не унищожат следите по ръцете си.

Десислава Иванчева обясни, че ръцете ѝ не са светвали при задържането. Адв. Ирен Славова, която защитава Биляна Петрова, каза, че ръцете на кметицата са "светнали” само в тази си част, която е била в контакт с протоколите при ареста.

“Обвиняемите в България могат да говорят абсолютно всичко, включително и да лъжат. Не носят наказателна отговорност. Работата на адвокатите е да подкрепят защитните версии на обвиняемите”, отговори им прокурор Гешев.

По думите му претърсването е започнало от предна лява врата с пълно описване на всичко намерено и едва след час - час и половина парите са били открити в багажника. По ръцете и телата на задържаните били открити следи от веществото, с което е маркирана сумата. Също и по части на колата, използвани от Иванчева, докато шофирала. Гешев призна, че знае всичко това от колегите си и не е чел обстойно документите.

По отношение на движението на подкупа, обвинителят посочи, че е имало "пазарлък" от средата на март и 70-те хиляди евро са били поискани от бизнесмена Александър Ваклин преди да му бъде направена “отстъпка” и за останалите му обекти в "Младост”.

В отговор на въпроса дали всъщност няма провокация към подкуп, Иван Гешев каза, че това е “остарял институт, който пречи на борбата с корупцията”.

“Ние оправдаваме някой, който насила е взел – тогава въпросът е: Защо взе?”, каза Гешев. Според него в случая няма как да има провокация от изнудвано лице.

Парите на Ваклин сега са блокирани като веществено доказателство по делото.

“Този човек (Ваклин), освен че страда от административния произвол и обикаля всички медии, за да се защити и да защити държавата, вместо държавата да го защити, се налага да търпи и други неблагоприятни последствия. Аз съм сигурен, че ще има и други неблагоприятни последствия”, коментира Гешев, но не разкри какво има предвид.

Той на няколко пъти отбеляза, че дава може би прекалена публичност на факти от досъдебното производство.

“Има голям инвеститор клас А, неофициално от тази фирма излизаха сигнали, че се процедира по този начин (с корупционен натиск – бел. бТВ). В един момент собственикът, който е чужденец, е преценил, че няма да се сигнализира на правоохранителните органи”, каза прокурорът.

Споделяне

Още по темата

Още от България