Прокуратурата получи искане за екстрадирането на племенника на Демирел

Главният прокурор Никола Филчев и окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов са получили в сряда вечерта официална телеграма от турските власти, свързана с очакваното екстрадиране на задържаните от българската гранична полиция трима турски граждани, сред които е и Мурат Демирел, племенник на бившия турски президент Сюлейман Демирел.

По повод публикации в турската преса от четвъртък, че има опасност Демирел да се укрие, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви, че тримата турски граждани в момента са под наблюдение в къщата, в която са отседнали, тъй като Бургаският окръжен съд ги освободи от ареста в сряда.

Борисов опроверга и първоначалната информация, че тримата са издирвани от Интерпол. Не би могло Интерпол да издирва човек, който има забрана да напуска страната си, каза генералът. Интерпол се намесва в случай, че той не се яви или има издадена присъда, а той не я излежи и напусне по нерегламентиран начин пределите на съответната държава, обясни той.

Кореспонденциите по случая ставаше през Интерпол-Анкара, Интерпол-София - това е каналът за връзка., каза още Борисов.

Яхия Мурат Демирел, съпругата му Айшегюл и техен приятел бизнесмен бяха заловени на 31 декември на товарна гемия "Реза Терзиоглу" в пристанище Бургас с фалшиви документи. Демирел е разследван в страната си за източването на Егебанк, на която е бил собственик. Щетите на Турция от банковата афера се изчисляват на 1,2 млрд. долара. Племенникът на бившия турски президент и жена му имат забрана да напускат Турция.

В писмо до главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов началникът на отдела за борба с организираната престъпност и контрабандата в турската полиция Ханефи Авджъ е изразил благодарност за сътрудничеството на българските органи по случая "Демирел", предаде БТА, която е получила по факс писмото.

Споделяне

Още от Балкани

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?