По инициатива на "Протестна мрежа"

Прокуратурата получи сигнал срещу Пеевски, Цветан Василев и Бареков

Депутатът от ДПС и новият политик прозряха пореден заговор на т.нар. кръг "Капитал"

Прокуратурата получи сигнал срещу Пеевски, Цветан Василев и Бареков

Активисти на "Протестна мрежа" подадоха във вторник сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, мажоритарния собственик на "Корпоративна търговска банка" Цветан Василев и новоизлюпилия се политик и бивш шеф на проправителствената ТВ7 Николай Бареков.

Копие от сигнала е изпратено до президента Росен Плевнелиев, до Европейската комисия, както и до всички партньорски служби на ДАНС, съобщиха от сайта Noresharski.com.

Материалите, подадени в прокуратурата, обобщават редица медийни публикации, визиращи съмненията за сериозни несъответствия между подадените от Пеевски официални декларации и действително притежаваното от него имущество.

Прокуратурата ще обвини блогъра Асен Генов в хулиганство

Прокуратурата ще повдигне обвинение в хулиганство срещу блогъра Асен Генов, заради това, че пред ноември миналата година с няколко души участва в акция по боядисване в розово на скулптурите пред централата на БСП на ул. "Позитано 20" и написаха "БКП- Позор- Кой". По-късно те бяха задържани и Генов и момиче прекараха близо 20 часа в ареста.

Това стана ясно във вторник часове след като Генов и още 13 души внесоха в прокуратурата сигнал на "Протестна мрежа" срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, шефа на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и лидера на партия "България без цензура" и бивш журналист Николай Бареков.

Още

Цитирани са и данни за връзки между Пеевски, майка му Ирена Кръстева и офшорни дружества, както и медийни разработки по повод безпрецедентно кратката процедура за допуск до секретна информация, през която бе преминал депутатът, преди скандално да бъде избран за шеф на ДАНС през юни м.г.

В сигнала се визира и дейността на банкера Цветан Василев, както и кредити, които КТБ отпуска на свои клиенти – свързани лица, в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения. В сигнала се обръща внимание и на произхода на средствата на движението на Бареков "България без цензура".

Поставят се въпроси и за неясното финансиране на "Нова българска медийна група", собственост на Ирена Кръстева, която от 2008 г. насам ударно започна да изкупува различни медии и постепенно се превърна в най-едрия играч на пазара.

"Данните за сигнала са взети от медийни публикации, граждани и журналисти и очаквахме, че прокуратурата ще се самосезира и ще ги провери. Това не се случи и внасянето на този сигнал е следващата крачка", коментира координаторът на сайта Noresharski.com Николай Стайков.

Сигналът се съдържа в 17 страници и в него се обобщават факти, които са станали публично достояние от публикации в медиите, както и справки от регистри. Авторите му настояват прокуратурата да извърши проверка по тях за евентуалното наличие на престъпление от общ характер.

Данните в документа са събрани и обобщени от група журналисти, юристи и представители на неправителствените организации. Той е част от изпълнението на операцията "Чисти ръце", чиято цел е изваждането на мафията от обществения живот, установяване на върховенството на закона, разделение на властите и връщане на смисъла на демократичните институции, съобщават от "Протестна мрежа".

Няколко часа след подаването на сигнала Пеевски отвърна с изявление пред агенция "Пик", което изцяло се придържа към "опорните точки", развивани месеци наред от неговите медии. По думите му "това е пореден жалък опит на кръга "Капитал" и на техните благодетели от ГЕРБ за моето дискредитиране – моето и на моето семейство".

"Не се притеснявам от някакви медийни публикации, оформени в папчица под формата на сигнал до главния прокурор. Въпросните публикации, разбира се, са излезли в техните медии, изтупани са от прахта на архива им и сега ги размахват като знаме. Всичко това са лъжи и дори се радвам, че ги пращат за проверка", цитиран е депутатът от ДПС.

Коментар по темата пред същото електронно издание направи и новият политик Бареков: "За мен това е изцяло по публикации в "Капитал" и е инсинуация на Иво Прокопиев, който пази статуквото. Напомням, че съм единственият политик, който се е отказал от банковата тайна. До 10 дни ще внеса в парламента Закона за чисти ръце и оттук нататък ще разберем кой кое е по гласовете, които ще събере той в пленарната зала".

Освен тези си официални реакции, засегнатите от сигнала очевидно мобилизираха цялото си "тролско войнство", което през целия ден всеотдайно повтаряше тезите им в многобройни постинги под публикацията на Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от България