Прокуратурата помага на Доган да запази контрола си над мюфтийството

Поредна акция на прокуратурата в подкрепа на настоятелното желание на ДПС да запази контрол над мюсюлманското вероизповедание чрез послушен мюфтия бе огласена в сряда.

В декларация партия Демократи за силна България (ДСБ) оповести, че прокуратурата възпрепятства влезли в сила актове на Европейския съд по правата на човека и на Върховния Касационен съд (ВКС), с цел да продължи незаконния престой на Фикри Сали в Главното мюфтийство и хаоса в мюсюлманското вероизповедание. Това обслужва единствено върхушката на ДПС, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов, който изчете декларацията.

Публичната изява на партията съвпадна с брифинг на Недим Генджев, който в края на миналата година спечели дело срещу държавата в Страсбург, а в началото на тази ВКС разпореди на Софийския съд служебно да го впише като ръководител на мюсюлманското вероизповедание. Преди градският съд да изпълни нареждането на върховния орган обаче, прокуратурата е изискала с писмо фирменото дело и до момента го бави, заради което магистратите не могат да изпълнят разпореждането на ВКС, писа още вчера в. "Сега".

Междувременно, посоченият от Доган главен мюфтия Фикри Сали, чийто избор на духовния пост бе отменен, е насрочил за 20 март нова мюсюлманска конференция за избор на ръководител на вероизповеданието. Форумът е свикан от Сали чрез платено съобщение във в. "Труд".

Самият Фикри Сали продължава да стои в мюфтийството, въпреки че съдът отмени както избора му, така и последвалото служебно назначение. След като част от делегатите на националната конференция, на която Сали бе излъчен за главен мюфтия, оспориха избора, Софийският градски съд му отказа регистрация. После се самосезира, че мюсюлманите остават без представителство, и им назначи служебно ръководство. В него влизаха пак Фикри Сали и двама негови сподвижници - Ридван Кадьов и Осман Исмаилов. След жалби от "опозицията" във вероизповеданието Апелативният съд отмени назначението на триумвирата. Незаконността му бе прогласена и с определение на ВКС от 21 януари т.г.

Повод за днешната проява на ДСБ е депозираната в парламента протестна декларация на Висшия мюсюлмански духовен съвет, чийто председател е Недим Генджев. В Страсбург Генджев осъди държавата заради мълчаливия отказ на правителството на ОДС с премиер Иван Костов да му приеме документите за регистрация.

Днес от ДСБ декларираха, че по духовните дела в България се допуска системно нарушение на законите. Това си позволяват управляващите политически партии и прокуратурата, които най-напред са призвани да ги спазват, пише в декларацията на партията.

В отговор на въпрос Иван Костов каза, че в този случай от партията ще отправят питане към министъра на правосъдието и ще сезират Висшия съдебен съвет.

Малко по-късно, на брифинг за медиите Недим Генджев заяви, че ако до седмица не бъде регистриран от съда като представител на мюсюлманското вероизповедание, ще се обърне към Съвета на Европа с искане да се възстанови мониторинга над България за спазване на човешките права и религиозните свободи. Това, според него, може да забави членството на страната в ЕС с една година.

Този път ние ще настояваме за мониторинг пред Съвета на Европа и сме предупредили за това парламента, правителството и президента, бе категоричен Генджев.

За пореден път той обвини ДПС, че се намесва във вероизповеданията. "Информацията ни е, че вчера началникът на кабинета на Ахмед Доган е привикал бившите районни мюфтии по времето на Селим Мехмед и на Фикри Сали при него, в централата на ДПС на "Стамболийски" и ги инструктирал как ще провеждат конференция", заяви Генджев.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?