Шефът на "Риск Инженеринг" засега не е свидетел по делото за присвояване на 18 млн. евро от АЕЦ "Белене"

Прокуратурата посети Богомил Манчев, но не го разпита

"УорлиПарсънс": Работим според специфичния статут на проекта, подкрепяме разследването, но не и акциите

Богомил Манчев, сн. БГНЕС

Насроченият за сряда разпит на изпълнителния директор и собственик на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев тотално "потъна" в мъгла, след като първо агенция "София прес" съобщи, че той е бил посетен от прокурори в офиса си, които са му снели обяснения, а след това от държавното обвинение отрекоха тази информация.

 

"Разпитите се провеждат в предварително определените за това места при разследващия орган", заяви говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Зорница Таскова пред Mediapool, уточнявайки, че всъщност Манчев изобщо не е разпитван в сряда.

 

От "Риск Инженеринг" пък коментираха, че те са първоизточникът на информацията на "София прес", добавяйки, че шефът им наистина е бил посетен от обвинители, но не е давал показания. Засега Манчев не е призоваван и като свидетел по делото.

 

Той вече се е върнал от чужбина, където бе по време но проведената в петък съвместна акция на СГП, ДАНС и МВР в 17 сгради в София, Перник, Козлодуй и Белене на "Националната електрическа компания", която е инвеститор в ядрения проект, на инженеринговия консултонт на строежа "УорлиПарсънс" и подизпълнителя му "Риск Инженеринг". Тогава стана ясно, че на съпругата на Манчев, който бе в Турция, е връчена призовка за явяването му като свидетел.

 

Манчев тогава обясни, че се е уговорил с прокурорите кога да бъде разпитан и сега става ясно, че е бил посетен от тях предварително определен час. Какво обаче са си говорили остава неясно, след като и според двете страни шефът на "Риск Инженеринг" не е бил разпитван, а според компанията не е призован по образуваната проверка дори и като свидетел

 

В рамките на петъчната акция бяха арестувани за 24 часа двамата бивши директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров и управителят на българския офис на "УорлиПарсънс" Събин Събинов. От разпространеното тогава съобщение на прокуратурата стана ясно, че са били подготвяни и други арести, а действията им говорят, че такъв явно е трябвало да има и за Богомил Манчев.

 

Анастасов, Лефтеров и Събинов бяха освободени и засега са привлечени като свидетели по образуваното досъдебно производство, по което засега няма обвиняеми.

 

Разследването все още е срещу неизвестен извършител на длъжностно присвояване в особено големи размери при извършени плащания по строежа на АЕЦ "Белене" дори след решението на правителството и парламента от края на март 2012 г. за прекратяване на проекта. Въпреки това стана ясно, че НЕК е плащала на "УорлиПарсънс" и след това.

 

Тезата на Манчев, който е подизпълнител по извършването на строителния надзор на площадката за замразената АЕЦ "Белене" е, че търговският договор за ядрената централа не е прекратен, въпреки взетото решение за спиране на строежа. Причината е, че след правителственото решение министърът на икономиката и енергетиката е трябвало да нареди на шефа на "Българския енергиен холдинг", който е собственик на НЕК, да се предупреди изпълнителя "Атомстройекспорт" и консултанта "УорлиПарсънс", че се прекратява строежът на АЕЦ "Белене".

 

Междувременно в сряда от "УорлиПарсънс" обявиха в съобщение до медиите, че от подписването на договора с НЕК за АЕЦ "Белене" през януари 2005 г. са предоставили предоставя широк обхват от инженерни и технически консултации и услуги на компанвията по всички фази и аспекти на ядрения проект.

 

"След март 2012 г, обхватът на услугите беше намален и преориентиран към изпълнение на необходимите дейности за привеждане в изпълнение на решението на българското правителство за преустановяване на изграждането на АЕЦ "Белене“ в съответствие със законите и разпоредбите, регламентиращи инвестиционния процес, с цел съхраняване на стойността на вече направените инвестиции", допълва се в съобщението.

 

Консултантът посочва още, че съгласно това е намалена и цената на услугите към НЕК, но и досега договорът с държавната компания не е прекратен.

 

"УорлиПарсънс" продължава да изпълнява договорения обхват от услуги, коригиран спрямо специфичния статус на проекта, да подпомага НЕК по въпроси, възникнали след решението на МС за спиране на проекта, като всички дейности се отчитат редовно пред НЕК, както се изисква по договора", пише дружеството

 

То допълва, че винаги е оказвало сътрудничество на съответните компетентни органи и добросъвестно е предоставяно исканата от българските власти информация, както е сторило това и при петъчната акция на прокуратурата.

 

"Въпреки че винаги сме съдействали и сътрудничели на българските власти и напълно подкрепяме усилията на разследващите органи, сме изненадани и изразяваме своето най-дълбоко разочарование от начина, по който името на нашето дружество и услугите, които предоставяме на НЕК, биват представяни и интерпретирани в момента, в това число от страна на някои български институции", пише още в изявление на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?