Прокуратурата повдига обвинение срещу шофьора на катастрофиралия в Лим автобус

В Националната следствена служба е приключило следствено дело, образувано на 5 април 2004 година във връзка с тежкото пътно-транспортно произшествие, при което загинаха 12 деца в река Лим.

Предварителното производство е предявено на обвиняемия - шофьора на автобуса, и неговия защитник.

Следственото дело ще бъде изпратено утре в компетентната прокуратура, информират от НСлС.

Прокуратурата ще прецени какво обвинение да повдигне към Илия Измирлиев, който първоначално бе привлечен за убийство по непредпазливост.

Впоследствие, експертиза установи, че автобусът е бил технически изправен. Ако прокуратурата прецени, може да повдигне по-сериозно обвинение към шофьора, за който се допуска, че е заспал на волана.

Междувременно съпругата на Измирлиев - София, съобщи за БТА, че той оспорва експертизата на автобуса. По нейни думи съпругът ѝ е внесъл официално искане за нова експертиза.

София Измирлиева счита, че е недопустимо отново да се тиражира информация от следствието, преди да бъде отговорено на това искане. Заради изтичане на следствена информация преди седмица шофьорът поиска отвод и на следователя по делото.

Повод за оспорване на експертизата е заключението, че кормилната щанга се е счупила при падането. Илия Измирлиев твърди, че отделни пътници могат да потвърдят думите му за чуто изщракване в автобуса. Според неговите първоначални обяснения след това изщракване воланът станал неуправляем и автобусът полетял в реката, въпреки опитите му да овладее кормилото.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?