Прокуратурата повдига три обвинения по аферата САПАРД

Прокуратурата ще повдигне по три обвинения срещу всеки от седемте български граждани, замесени в аферата с източването на 7,5 млн. евро от европейската предприсъединителна програма САПАРД. Това съобщи за Mediapool в четвъртък шефът на звеното за борба с организираната престъпност и корупция във Върховна касационна прокуратура (ВКП) Бойко Найденов. Шест от българите бяха арестувани във вторник, а на седмия – жена в напреднала бременност, бе наложена парична гаранция.

Седмината българи за част от 11-членна група за източване на пари от програмата, като останалите са двама германски и двама швейцарски граждани.

Аферата беше разкрита след съвместна работа на българската, германската и швейцарската прокуратура по сигнал на Службата за борба с измамите в ЕС (ОЛАФ). Схемата е чрез фалшиви документи в България да се вкарват фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които се представят за нови и парите от САПАРД за покупката да се прибират. Старите машини са от български месарски предприятия, чиито собственици са били в аферата. 

Арестите в България бяха извършени във вторник, а от Германия дойде съобщението, че и в провинция Бавария са задържани и двамата германски граждани.

Прокуратурата ще поиска в петък от Софийския градски съд (СГС) да наложи постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” за шестимата задържани, обясни Найденов.

Обвиненията, които ще бъдат повдигнати, са за участие в престъпна група, документна измама и пране на пари, уточни прокурорът. 

По думите му към момента обвинението и разследващите органи в МВР са едва до средата на разработката. Оттук насетне разследването ще се съсредоточи върху връзките на задържаните с длъжностни лица от Държавен фонд “Земеделие”, които са одобрявали плащанията на сумите по проектите.

“Разследването цели да разкрие дали няма престъпно договаряне на групата с чиновниците от фонда”, добави Найденов.

В момента от Софийската градска прокуратура (СГП), която води делото, чакат необходимите данни от Германия и Швейцария, получени при паралелното разследване там. Проследяват се и преводи на пари от България към трети страни.

Пред Mediapool Найденов обяви още, че арестите се направени близо три години, след като е стартирала схемата за злоупотреби по САПАРД. Сигналът от чуждите служби към българската прокуратура е постъпил в края на ноември миналата година.

От този момент нататък ние разработваме това дело заедно с чуждите ни партньори, каза прокурорът.

ОЛАФ: Това е една от най-големите афери с пари от САПАРД

Службата за борба с измамите в ЕС (ОЛАФ) в четвъртък разпространи от Брюксел официално съобщение за разбиването на групата за източване на пари от програма САПАРД, която бе окачествена като едно от най-крупните.

В измамата са замесени над 50 компании и тя е извършвана на територията на три страни – България, Германия и Швейцария, заради което са били ангажирани прокуратурите и специализирани полицейски служби в София, Аугсбург, провинция Бавария, и Берн, Швейцария.  

В съобщението се казва още, че генералният директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер приветства успешното приключване на операцията. Той очаква да продължи сътрудничеството с българските власти, тъй като “има още много да се върши по отношение на подобни случаи на организирани измами в ущърб на бюджета на Европейския съюз”.

Това е открит намек, който препраща към критиките на Европейската комисия към България за недостатъчния контрол, който тя упражнява върху усвояването на средства от европейските фондове. Тези критики фигурираха в последния преди присъединяването ни мониторингов доклад на ЕК от есента на миналата година.

В основата на аферата – офшорна фирма на Людмил Стойков?   

Според източници, близки до разследването и цитирани в пресата в четвъртък, в основата на схемата за източване на средства от САПАРД е офшорната компания “Кинстън Ентърпрайзис”, регистрирана в САЩ през 2003 г. Тя притежава 51% от дружество “Еврофриго”, притежаващо най-големия на Балканите хладилен склад под митнически режим. “Еврофриго” пък е част от дружествените структури, собственост на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков. Той е сред шестимата арестувани по аферата. За Стойков Mediapool вече писа, че е сред бизнесмените, активно подкрепили кандидат-президентската кампания на Георги Първанов миналата есен. Той има сериозен бизнес в туризма, металургията, преработката на селскостопански продукти, модната индустрия, спорта. Към момента БСП не казва дали и с колко Стойков е спонсорирал предизборните им кампании.

Офшорното дружество заедно с друго дружество на Стойков – “Еврометал”, взе на цесия дълга на железниците към НЕК в размер на 60 млн. лв. От тази цесия Стойков печели огромна сума от затъналите в дългове държавни железници, за което Mediapool също писа. Цесията е обект на прокурорско разследване.

Според неофициална информация и офшорката “Кинстън Ентърпрайзис” е на Стойков.

Разследващите са пояснили, че офшорната компания е изготвяла проекти за модернизиране на хранително-вкусовата промишелност в България, финансирани от европейските предприсъединителни фондове.      

Информацията, че “мозъкът” на аферата е българин, обаче, не се споделя от министъра на вътрешните работи Румен Петков. Пред Дарик радио от Брюксел той каза, че за момента не може да се твърди със сигурност, че организаторът на международната престъпна група, източила 7,5 милиона евро у нас от програма САПАРД, е в България.

Петков допълни, че към момента у нас има образувани 21 досъдебни производства и шест образувани дела за престъпления, свързани с източване на средства от европейски фондове. Министър Петков обяви още, че в основата на разкриването на аферата е нашето МВР.

В схемата фигурират още много фирми, занимаващи се с месопреработка, които са основно бивши предприятия от системата на “Родопа”, станали частни по пътя на приватизацията или служещи за параван за друга дейност. Така например соченият от някои медии за тартор на престъпната група шуменски бизнесмен, собственик на шуменската “Родопа”, Марио Николов, има общ бизнес със Стойков, което се потвърждава от идентични адресни регистрации на фирми на Стойков и Николов.

По непотвърдена информация Николов е също в ареста заедно с брат си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?