Прокуратурата повдигна обвинение на охранителя, обрал инкасо автомобил

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу Георги Енев, станал известен като Жоро Милионера, за длъжностно присвояване на парични средства от инкасо автомобил.

Енев е обвинен в това, че на 22 юни миналата година в Пловдив като длъжностно лице охранител на инкасо автомобил и ръководител екип при фирма "G4S", е присвоил чужди пари на обща стойност над 1 470 000 лв., собственост на три банки и на охранителното дружество. Тези пари са му били връчени в качеството му на длъжностно лице, за да ги пази и управлява, а присвояването им е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, съобщи Дарик радио.

В случай, че бъде признат за виновен, Енев може да получи присъда от 10 до 20 години лишаване от свобода, както и конфискация на част или цялото му имущество. В момента Георги Енев е с мярка за неотклонение задържане под стража.

На 22 юни в Първо РУП в Пловдив е получен сигнал, че на ул. "Петрова нива" има изоставен инкасов автомобил. При огледа е установено, че от колата, собственост на частна охранителна фирма, липсват около 1.5 млн. лв. в различна валута. Изчезнал е бил и охранителят Георги Енев. Мъжът беше обявен за общодържавно издирване. По-късно започна процедура по обявяване за издирване чрез Шенгенската информационна система.

Двама свидетели са видели как Георги Енев прехвърля торбите с парите от инкасо автомобила в личния си "Опел Кадет" на улица "Петрова нива" в Пловдив. Охранителят се е преоблякъл на място и веднага след това избягал с колата си. Униформата му бе открита в служебния бус.

На 5 юли 2012 г. Георги Енев се предаде.

Споделяне
Още от България

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?