Прокуратурата повдигна обвинения за корупция срещу германски депутат

Прокуратурата в Брунсвик (Северозападна Германия) е повдигнала обвинения срещу депутата социалдемократ Ханс-Юрген Юл, заподозрян в участие в корупционния скандал във "Фолксваген", предадоха АП и Франс прес, цитирани от БТА.

Юл, който е депутат във федералния парламент и бивш работнически представител, е обвинен в съучастие в злоупотреба с доверие в два случая от 2001 г. - става дума за негови пътувания в Барселона и Сеул, по време на които е използвал услугите на проститутки, поставени на негово разположение от служителя в отдел "Човешки ресурси" във"Фолксваген" Клаус-Йоахим Гебауер.

Ханс-Юрген Юл е направил неверни изявления пет пъти пред съда в Хамбург, твърдейки, че не се е срещал с проститутки на разноски на компанията.

През декември Бундестагът свали имунитета на Юл, очаквайки развитието на скандала за корупция в автомобилната компания. Той избухна през лятото на 2005 г. след разкриването на мащабна система за корупция, организирана от дирекция "Човешки ресурси" за "купуване" на социалния мир в предприятието. Подкупите са били давани най-вече за проститутки или екзотични пътувания на представители на персонала. По случая разследвани са бившият директор на "Човешки ресурси" Петер Харц, който е приближен на бившия канцлер Герхард Шрьодер, както и бившият президент на комитета на предприятието Клаус Фолкерт.

Споделяне

Още от Европа