Прокуратурата повдигна три обвинения на кмета на Видин

Герго Гергов

Прокуратурата повдигна в петък три обвинения на кмета на Видин Герго Гергов (БСП) - за престъпления по служба, незаконно притежаване на антични монети и боеприпаси без разрешение.

От държавното обвинение съобщиха, че Гергов в периода от началото на 2012 година до 15 юли 2014 година е нарушил служебните си задължения във връзка с обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на Община Видин.

Целта е била Гергов да набави облага за еднолично търговско дружество, на което е заплащано с общински средства. От това са настъпили значителни вредни последици за общината в размер на 150 000 лева. Прокуратурата го е обвинила, че е нанесъл и неимуществени щети на общината, защото е разколебал общественото доверие в местната власт.

При обиските в дома му са намерени 15 антични римски монети от III век след Новата ера. Те не са били регистрирани. Отделно той е държал в дома си 152 патрона, без да има надлежно разрешение.

Гергов е пуснат на свобода срещу парична гаранция в размер на 30 000 лева. Той е със забрана за пътуване в чужбина, без разрешение от прокурор.

Държавното обвинение информира, че ще внесе във Видинския окръжен съд искане за отстраняване на Герго Гергов от кметската позиция. Прокуратурата допълва, че акцията срещу кмет на Видин е първата за звеното за борба с корупцията, съставена от служители на Софийска градска прокуратура и ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?