Пореден съдебен крах на показна акция на МВР

Прокуратурата повдигнала грешно обвинение на ромските барони

Делото за подготовка на три убийства срещу Любо Къдравия и братя Горанови "катастрофира” още в началото

Сн. БГНЕС

Прокуратурата тотално е сбъркала обвиненията, повдигнати на ромските барони Любомир Илиев – Любо Къдравия и братята Васил и Георги Горанови, задържани показно преди десет дни от ГДБОП за подготовка на убийствата на Христо Върбанов – Ицо Папата, Цветелин Кънчев – Дон Цеци и Олег Янев от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Това прие в петък Софийският градски съд (СГС), като освободи без мярка братя Горанови заради липса на обосновано предположение, че са участвали в заверата. Къдравия обаче остава зад решетките, тъй като срещу него има уличаващи доказателства, че лично е поръчал покушението на Папата на предполагаемия убиец Константин Коприашвили, за което му е повдигнато и отделно обвинение.

От определението, прочетено от съдия Андрей Ангелов, стана ясно, че разследващите неправилно са привлекли към наказателна отговорност тримата обвиняеми, тъй като вместо да ги обвинят в организирана престъпна група, ги сочат като съучастници в приготовлението на убийствата.

"Във връзка с конструкцията на обвинението СГС счита, че от правна страна така посоченото приготовление на убийствата е несъставомерно”, обявиха магистратите.

Те се аргументираха с факта, че според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) това престъпление може да се извърши "единствено от съучастник, извършител, подбудител и помагач”. В случая обаче прокуратурата сочи само свидетеля Коприашвили като човека, който "е могъл да извърши активни действия по извършването на престъплението, но не и обвиняемите”.

Предполагаемият килър обаче доброволно се отказал от изпълнението на "мократа поръчка”, което, според НПК, сваля от него всякаква наказателна отговорност и обезсмисля така повдигнатите обвинения на Илиев и Горанови като съучастници.

СГС посочи също, че срещу двамата братя няма достатъчно данни, за да се направи извод, че са участвали в заверата, тъй като единствените улики срещу тях се съдържат в думите на един анонимен свидетел. Според НПК обаче "обвинението не може да се основава единствено на показанията на свидетел със скрита самоличност”. Според съдия Ангелов данни за евентуалния мотив на Горанови да готвят трите убийства не се сочат дори и в показанията на т. нар. "жертви”.

По отношение на Любомир Илиев обаче магистратите прецениха, че трябва да остане в ареста, тъй като Коприашвили персонално го сочи като поръчител на покушението на Папата, като за целта му е предложил 100 000 евро и му дал снимка на "мишената”. Думите на свидетеля се потвърждавали от анонимен свидетел, както и от самия Христо Върбанов, пред когото Коприашвили разказал за поръчката.

Съдът прие още, че от свидетелските показания, приложени по делото, може да се изведе опасност Къдравия да извърши ново престъпление, тъй като се ползва с голямо влияние и авторитет в ромската общност и би могъл да притиска свидетели, ако излезе на свобода.

Освобождаването на Горанови бе посрещнато с радостни викове и аплодисменти от десетките роми пред и в съдебната зала, които дори бяха донесли плакати в защита на близките си.

Решението на СГС е окончателно и не подлежи на обжалване поне в следващите няколко месеца, освен ако не бъдат събрани нови доказателства, които да променят по някакъв начин фактическата обстановка по делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?