Очаквана оправдателна присъда

Прокуратурата повдигнала недоказуемо обвинение срещу Лидия Шулева

Въпреки липсата на престъпление, съдът "похвали" обвинителя, че "положи максимални усилия"

Лидия Шулева, Сн. БГНЕС

Прокуратурата е повдигнала абсолютно недоказуемо обвинение на бившия вицепремиер и икономически министър в кабинета "Сакскобургготски" Лидия Шулева, стана ясно в понеделник, след като Софийският градски съд (СГС) постанови очаквана оправдателна присъда по казуса.

Шулева бе обвинена, че в нарушение на служебните си задължения е назначила през лятото на 2004 г. за шеф на дирекция "Информационно обслужване" в икономическото ведомство Павел Павлов без да разпореди той да бъде проверен за достъп до класифицирана информация.

След въпросното назначение името на Павлов нашумя покрай показна акция на ГДБОП в сградата на министерството на столичната ул. "Славянска", когато той бе арестуван по подозрение, че е взел подкуп.

Макар че делото, по което Шулева впоследствие стана подсъдима, е било образувано още през 2006 г., прокуратурата го пазеше в пълна тайна и медиите случайно разбраха за него едва, когато то влезе в съдебна фаза. Заради секретни материали, приложени по него обаче, процесът през цялото време вървя при закрити врата.

Още в началото му самата Шулева изрази съжаление, че журналистите не могат да присъстват на съдебните заседания, "за да видите за какво се харчат парите на данъкоплатците – като свърши, с най-голямо удоволствие ще коментирам това абсурдно обвинение".

 

Според прокуратурата обаче, обвинението си е съвсем наред и по тази причина миналата седмица поиска от съда да наложи 2-годишно наказание на Шулева, при това ефективно.


В понеделник съдия Александра Йорданова напълно оправда бившия икономически министър, като посочи след прочитането на решението си, че "деянието е несъставомерно от обективна и субективна страна". Това на практика означава, че в продължение на 6 години прокуратурата е разследвала нещо, което изобщо не е престъпление.

Въпреки очевидната абсурдност в действията на държавното обвинение, съдия Йорданова добави, че "за разлика от много други дела, наблюдаващият прокурор положи максимални усилия, за да докаже тезата си".

Вместо да му донесе някакво морално удовлетворение обаче, тази констатация като че ли допълнително подразни обвинителя Станимир Димитров и той побърза да напусне залата видимо смутен, без да дава каквито и да е коментари пред медиите. Стремежът му да докаже недоказуемото струва на държавата точно 784 лева.

"Върховенството на закона и този път показа, че все пак в България има някакви закони, България е правова държава и не може прокуратурата да бъде използвана като репресивен орган към хора, които не са направили нищо. Несъставомерно означава, че не съм направила нищо, което да подлежи на каквато и да е санкция. Основата на това нещо е да бъда тормозена и репресирана", коментира извън залата Лидия Шулева.

Тя разказа още, че пред нея и в присъствието на адвоката ѝ Даниела Доковска представител на съдебната власт споделил: "Това дело през 2006 г. е образувано срещу друго лице." Две години по-късно през 2008 г. дойде един прокурор и каза - "Намерете ми нещо срещу Шулева". Това дело беше трансформирано срещу Лидия Шулева."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?