Прокуратурата прати Николай Цонев и във военния съд

Прокуратурата прати Николай Цонев и във военния съд
Прокуратурата внесе в понеделник обвинителния акт срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев във военния съд. По същото време вторият военен министър в кабинета на тройната коалиция седеше на подсъдимата скамейка в Софийския градски съд по друго дело. Последно повдигнатото му обвинение е за даване на подкуп, поради което от началото на миналия месец пребивава в ареста на Националната следствена служба.

Пред магистратите с пагон Цонев ще отговаря за четири сделки от времето, в което бе шеф на социалната агенция в Министерството на отбраната. Те са за доставка на авио и авто - техника. Неизгодните според прокуратурата контракти са сключени през 1999 г. По това обвинение Цонев е застрашен от наказание от три до десет години затвор.

По първото от делата срещу Николай Цонев, което е в съдебна фаза, той отговаря за закупуването на американска поточна линия за строителство на хангари, складове и казармени помещения и за доставка и съхранение на хранителни продукти.

Според Софийската градска прокуратура Цонев е нарушил служебните си задължения като министър на отбраната в периода февруари 2009 г. - юни 2009 г. и е разпоредил сключване на договори за доставка на производствена линия за метални конструкции UBM от "MIC INDUSTRIES" - САЩ с цел да набави за представителя на дружеството и самото дружество имотна облага.

Прокуратурата твърди, че от това са настъпили значителни вредни последици за Министерството на отбраната - 12 900 000 лв. имуществени вреди. Нанесени са и неимуществени вреди, които се изразяват в нарушаване плана за бойната подготовка на Българската армия, преустановяване тренировъчния процес със самолет Ан 26 и самолет L – 410 поради неосигурени средства за провеждане на планов ремонт, тъй като средствата за закупуването на линията са били отклонени от бюджета на ВВС.

Пред съда показания дадоха висши военни, които определено не свидетелстваха в полза на прокуратурата.

Бившият първи заместник-началник на Генералния щаб Емил Люцканов обясни, че е ходил в САЩ, за да огледа поточната линия. По думите му съоръжението за часове може да изгражда основите на складове, бази, полигони и спортни зали. Той обясни, че техниката може да се използва не само за нуждите на военното министерство.

Люцканов смята, че от машината най-голяма полза е щяло да има, ако се е ползвала от първия момент, в които е доставена.

Димитър Филчев, също военен и свидетел в процеса, обяви, че за реализирането на сделката е са били осигурени средства. Адвокатът на Цонев на свой ред каза, че 80% от цената на машината вече е платена и тя може да заработи веднага, ако се доплати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?