Прокуратурата прави трети опит с делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Прокуратурата прави трети опит с делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Специализираната прокуратура внесе отново в Специализирания наказателен съд обвинителния акт за продажба на държавния дял на енергоразпределителното дружество EVN на занижени цени.

Бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът и съсобственик на “Икономедия“ Иво Прокопиев ще отговарят на обвиненията за длъжностно престъпление. Прокуратурата твърди, че те са навредили на държавата с близо 28 милиона лева.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество.

Останалите трима обвиняеми са изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Те са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери.

През март тази година апелативният спецсъд прекрати делото заради процесуални нарушения. Съдът отчете, че обвинителният акт е неясен, с което нарушава не само правото на защита на обвиняемите, но и възможността на държавата да потърси защита.

През октомври миналата година Софийският градски съд също прекрати делото и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. Поредицата от решения на съдилищата само засилиха съмненията, че делото е политически мотивирано.

Тезата на държавното обвинение е, че при продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. постигнатата цена е била занижена, макар и да не е ясно как това може да се твърди за продажба през фондовата борса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?