Прокуратурата прави три проверки по “Дюнигейт”

Прокуратурата прави три проверки около скандала “Дюнигейт”. Преписките са образувани в окръжната прокуратура в Бургас по нареждане на изпълняващия функциите на главен прокурор Бойко Найденов, съобщиха от прокуратурата.

По две от преписките ще се прави проверка на скандалната продажба на 29 дка дюни от защитената зона “Ахелой-Равда-Несебър”, част от екомрежата “Натура 2000”. Дюните бяха продадени от Министерството на земеделието на Димитър Петров, тъст на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов, през ноември 2012 г. за 580 хил. лв. На следващия ден той ги препродава срещу 4 млн. лв. на “Сле груп”.

Преписката по скандалната препродажба е образувана от окръжна прокуратура в Бургас на 3 януари по материали от медиите. Проверката е възложена на ДНСК, е посочено в съобщението на прокуратурата.

Другата преписка е образувана по повод получени материали от Регионална инспекция по околната среда и водите в Бургас на 4 и 7 януари. Материалите са за заравняването на защитените дюни от багерите и издадените по този повод решения на екоинспекцията през 2007 г. и 2008 г. за извършване на екологична оценка на планове и програми за изграждане на жилищни имоти, уточняват от прокуратурата.

В получените материали се съдържат данни, че издадените решения от РИОСВ-Бургас са незаконосъобразни и прокуратурата е сезирана за предприемане на действия за отмяната им.

Третата преписка е за проверка на всички разпоредителни сделки с имоти извършени и издадени разрешения за строеж в периода от юни 2010 г. до момента. По този повод окръжна прокуратура в Бургас е разпоредила на районните прокуратури да предоставят информация за тях до 20 февруари 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България