Прокуратурата предаде на съд кмета на Тетевен

Милен Милев

Ловешката прокуратура предаде на съд кмета на Ловеч и още трима души от общината за присвояване, подправяне на документи и нагласяване на обществени поръчки. Кметът на града Милен Милев е обвинен в две престъпления - длъжностно присвояване и в престъпление по служба.

Прокуратурата смята, че той е присвоил пари от бюджета на общинската фондация "Тома Васильов“, на която е бил председател. Държавното обвинение не съобщава колко пари са присвоени. Извън това Милев ще отговаря за престъпление по служба заради нарушения по обществена поръчка, възложена на фирмата "Ярис" ЕООД –Ловеч. Поръчката е за доставка на хранителни продукти за социалните служби на общината. От това престъпление, според прокуратурата, са нанесени щети на общината за близо 370 000 лева.

Предаден на съд е и заместник-кметът на Тетевен Детелин Пърлев. Той е обвинен за фалшифицирането на 696 заповеди, 8 договори за прехвърляне право на собственост и 3 броя договори за учредяване на други вещни права. Пърлев е обвинен и за обществената поръчка, възложена на фирма "Ярис".

Главният счетоводител на Тетевен Ирена Тихолова също ще отговаря за тази обществена поръчка. Според прокуратурата тя е използвала своето служебно положение, за да нагласи нещата в полза на фирмата.

Биляна Василева, която е приятелка на тетевенския кмет и се е занимавала с доставките на храна, е обвинена в престъпно ползване на преправени документи, свързани с опорочената обществена поръчка.

Милен Милев бе арестуван от служители на ДАНС през ноември миналата година, а съдът го отстрани от поста до приключване на разследването. Той стана кмет на Тетевен с подкрепата на Земеделския народен съюз. След като бе арестуван, Милев обясни, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?