Прокуратурата прекрати делото срещу Богомил Манчев за АЕЦ "Белене"

Богомил Манчев

Прокуратурата е прекратила делото срещу енергийния бос Богомил Манчев, собственик на "Риск Инженеринг". Той бе разследван за длъжностно присвояване на 8.657 милиона лева, съобщава сайтът "Правен свят". Това е първото от т.нар. 12 мегадела в енергетика, което се проваля официално. Кампанията по разнищването на "енергийната мафия" започна с мандата на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров, но нито един от случаите не бе внесен в съда.

В средата на октомври 2013 година прокуратурата повдигна обвинения за длъжностно присвояване покрай проекта за строеж на АЕЦ "Белене" срещу двама бивши шефове на "Националната електрическа компания" - Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Заедно с това бяха привлечени като обвиняеми още управителят на инженеринговия консултант на ядрения проект "УорлиПарсънс" Събин Събинов и собственикът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев.

Фирмата на Манчев бе подизпълнител на "Уорли" и строителен надзорник на площадката на "Белене".

На Богомил Манчев бе наложена и рекордна парична гаранция от 1 млн. лева, която после бе намалена наполовина. Той бе заподозрян, че е подпомогнал и подбудил шефа на НЕК да присвои над 8 млн. лева държавни пари. Манчев още тогава обяви, че срещу него се води "политическа акция от този, който управлява държавата", но отказа да отговори на въпроса "кой". Той и защитниците му отхвърлиха обвиненията като напълно несъстоятелни и се заканиха да заведат контраискове.

Интересна бе реакцията на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който каза, че "случаят е изключително елементарен". Той бе "убеден, че наказателното производство ще приключи доста скоро". Нито случаят се оказа елементарен, нито приключи скоро с успех за прокуратурата.

Още на 1 октомври тази година Софийската градска прокуратура е прекратила "поради липса на доказателства" делото срещу Манчев и Събин Събинов. Разследването срещу бившите шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров обаче продължава.

Манчев и Събинов са обжалвали пред Софийския градски съд основанието за прекратяване на производството. Вместо поради липса на доказателства, те настояват да бъде поради липса на извършено престъпление.

Делото по жалбата им е разпределено на съдия Петър Сантиров, който на 22 октомври изисква всички материали по него. Вместо да изпрати томовете с доказателства обаче, на 11 ноември Софийската градска прокуратура внася искане за отвод на съдия Сантиров. Мотивът на държавното обвинение е, че защитник на Събин Събинов е адвокат Васил Василев, който представлява бившия военен министър Николай Цонев по делото за подкуп срещу него и съдия Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

От този факт прокуратурата прави извода, че Цонев и Сантиров са имали еднакви интереси и защитна теза, следователно съдията не би трябвало да се произнася по жалбата на Събин Събинов и Богомил Манчев.

Самото дело за длъжностно присвояване пък постъпва в СГС на 19 ноември.

На 20 ноември съдия Петър Сантиров се е отвел от делото, но не защото е съгласен с доводите на прокуратурата. Мотивът му е, че като защитник в делото срещу Манчев участва и Стефан Атанасов, който беше адвокат на съдията в процеса "Цонев, Сантиров, Попов", съобщиха за "Правен свят" от градския съд. Делото е разпределено за решаване на съдия Андрей Ангелов.

Останалите по-известни дела в сектор "Енергетика" бяха за АЕЦ "Белене", проекта "Цанков камък", срещу ЕРП-ата, КЕВР и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?