Прокуратурата прекрати проверката за "граничния гьол" за дезинфекция

Преди три месеца и половина Софийска градска прокуратура е прекратила тихомълком проверката за събирането на такса дезинфекция на граничния пункт "Капитан Андреево" от частната фирма "Пи Еф Си", съобщи бТВ в петък.

Постановлението за прекратяване на проверката заради липса на данни за извършено престъпление е издадено на 25 април. Това е около половин месец след избухването на скандала, който доведе до оставката на директора на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.

Войнов обяви, че напуска поста на 17 април по искане на служебният премиер Марин Райков. "Настъпих много интереси, не съм удобен", обясни тогава Войнов.

Договорът с “Пи Еф Си” за дезинфекция на автомобилите на граничните пунктове “Капитан Андреево” и “Лесово” беше сключен на 12 март след набързо проведен конкурс от Министерството на земеделието в последните дни на кабинета на ГЕРБ. Регистрацията на фирмата пък е направена на 8 март. Договорът беше прекратен на 4 април след скандални разкрития на бившия депутат от БСП Румен Петков.

Той обяви, че “Пи Еф Си”, избрана при съмнителни обстоятелства, си докарва повече обороти от дилъри на дрога. По неговите сметки на денонощие фирмата прави по 15 000 лв. от преминаващите автомобили.

Системата за дезинфекция на превозните средства, известна още като “златния гьол”, беше премахната в началото на 2009 г. заради множество сигнали за злоупотреби със събираните такси. Заради епидемията от шап в Турция обаче в началото на 2011 г. “гьолът” отново заработи.

В деня на прекратяването на прокурорската проверка (25 април) бившият земеделски министър Мирослав Найденов обяви публично, че всички министри от кабинета "Борисов" са били жертви на незаконно подслушване със санкцията на Цветан Цветанов. Часове по-късно Мирослав Найденов, който е обвиняем по дело за корупция, се сдоби и с качеството си на "защитен свидетел" по дело срещу Цветанов. Само ден след това към медиите изтече и прословутият разговор от Банкя.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?