Прокуратурата прекрати проверката за хотела на майката на Емил Димитров

Проверката за хотела на майката на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров е миналата през четири прокуратури и накрая е прекратена, без да са намерени данни за извършено престъпление, съобщи в понеделник сайтът "Биволъ". Проверката е продължила шест месеца, а документите са пътували от София до Несебър през Бургас.

Случаят с хотела на майката бе описан от "Биволь" в разгара на скандала "Дюнигейт". Тогава стана ясно, че фирма, която е собственост на 72-годишната майка на Емил Димитров притежава хотел "Хавай" в Несебър. Теренът е получен със заменка на земя. На съседния терен фирмата си е построила абсолютно незаконно басейни и бар, твърди сайтът. В същото време теренът е държавна собственост и е включен в държавния горски фонд.

За да го придобие и узакони, фирмата използва процедурите на новия Закон за горите, приет през 2011 г. с дейното участие на самия Емил Димитров. Същата процедура е използвана от всички мераклии за апетитни държавни земи в скандала "Дюнигейт", пише "Биволъ". В този случай фирмата получава право да узакони строителството, позовавайки се на чл. 73 от закона, който дава право на това, тъй като върху нея има хидротехническо съоръжение. В случая става дума за басейна на хотела.

Заради избухването на скандала "Дюнигейт" процедурата за узаконяване остава недовършена. През февруари тази година община Несебър обръща внимание на незаконните строежи и издава заповеди за премахване, които в момента се обжалват в съда.

От "Биволъ" сезират Софийската градска прокуратура за случая с хотела. СГП отказва да се занимава по същество със случая и го праща в районната прокуратура в Бургас. След това проверката е пратена и в Несебър, където на 5 юли е прекратена.

Споделяне

Още от България