Прокуратурата приключи разследването за смъртта на Милен Цветков

снимка БГНЕС

Софийска градска прокуратура приключи разследването срещу Кристиан Николов, обвинен за умишлено предизвикване на катастрофата, при която загина известния журналист Милен Цветков. Държавното обвинение държи на тезата си за умишлено предизвикания инцидент, който е довел до смърт. По закон за това обвинение се предвижда от 10 до 20 години затвор, а в особено тежки случаи - от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Обвинителният акт ще бъде внесен в съда след предявяването на материалите по делото на пострадалите и на обвиняемия и неговата защита.

Прокуратурата е установила очевидното от видеозаписите от охранителните камери на кръстовището. Около 18 ч. на 19 април на ул. "Хенрик Ибсен", преди кръстовището с бул. "Черни връх", Николов е предизвикал трагичния инцидент със своя джип "Ауди". Милен Цветков е чакал на светофара, спрял на пътното платно с колата си "Субару Форестър", когато Николов го ударя отзад.

Разследващите посочват, че случаят е особено тежък, тъй като Николов е управлявал джипа след употреба на три различни вида наркотични вещества - амфетамин, марихуана и кокаин. Той е шофирал със значително по-висока от разрешената в участъка скорост - около 99 км/ч.

Потвърдено е, че Николов не е опитал да намали скоростта или да спре, въпреки че е наближавал червен светофар. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището е имало още много хора - както шофьори, така и пешеходци.

Кристиан Николов е в ареста с най-тежката мярка за неотклонение от април, когато Софийският градски съд му наложи постоянно задържане под стража.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?