Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата приши със задна дата Елена Йончева към аферата "КТБ"

Цацаров поиска шест депутатски имунитета дни преди евродоклада

21 коментара
Прокуратурата приши със задна дата Елена Йончева към аферата "КТБ"

Докато в спецсъда все още продължава четенето на многотомния обвинителен акт за източването на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), предшестващо разглеждането на делото по същество, прокуратурата реши да извади със задна дата нова афера по казуса.

Този път тя е свързана с особено критичната към премиера Бойко Борисов и управляващите депутатка от БСП Елена Йончева.

Още преди обяд в петък държавното обвинение съобщи, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал имунитетите на шестима народни представители. Случайно или не, това стана броени дни преди огласяването на поредния доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Наред с Йончева, останалите парламентаристи, станали обект на прокурорски интерес, са колегата ѝ от БСП Георги Михайлов, Борис Кърчев от ГЕРБ и добре познатите на държавното обвинение Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от "Воля". Първите трима веднага декларираха, че се отказват от наказателната си неприкосновеност, докато колегите им от "Воля" още обмислят.

Йончева "вероятно" е знаела, че е изпрала пари на Цветан Василев от КТБ

Най-сериозно обаче звучаха подозренията на разследващите по адрес на бившата журналистка, която се оказа заподозряна в пране на пари от КТБ. Твърдение, идващо от ГЕРБ, което първо Делян Добрев пусна в обръщение. Именно Добрев бе основен герой в скандала "Кумгейт", с който активно се занимаваше самата Йончева.

Впоследствие от управляващото мнозинство в парламента се заканиха да я дадат на прокуратурата в отговор на нейна заплаха, че ще продължи да разследва случая с къщата в Барселона, за която публично се появиха съмнения, че е закупена от премиера Борисов за негова любовница. Сега твърденията на ГЕРБ бяха официализирани от прокуратурата като достатъчно основание да бъде поискан имунитетът ѝ, за да бъде разследвана.

Схемата, забелязана от разследващите едва през август т.г., най-просто изглежда по следния начин – сигнал от ГЕРБ, че преди 6 години Йончева е изпрала пари, дадени ѝ от Цветан Василев, които преди това са източени от него от КТБ. Предполагаемото престъпление на депутатката в случая е, че е знаела или "вероятно" е знаела, че въпросните пари имат престъпен произход. Това обясни говорителката на Цацаров Румяна Арнаудова с уточнението, че този извод на колегите ѝ се базира на показания на свидетел, които обаче не са дадени пред съдия.
Преди нейния брифинг от прокуратурата съобщиха, че на 17 април 2012 г. като едноличен собственик на "Авторска телевизия" ЕООД Йончева е взела решение за учредяване на съвместна компания с регистрираното на Вирджинските острови дружество "Далий Трейдинг Лимитид", кръстено "Офроуд" ООД. Три дни по-късно офшорната компания също потвърждава, че учредява новата фирма с "Авторска телевизия" на Йончева.

"В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното "Офроуд" ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите ("Авторска телевизия" ЕООД и "Далий Трейдинг Лимитид"), при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла (по 50 %), с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева", съобщава прокуратурата.

По силата на тази договорка фирмата на Йончева се задължила да участва с 5000 лева, а съдружниците ѝ от "Далий Трейдинг Лимитид" – с 315 000 лева. Разликата между двете суми в размер на 310 000 лева пък трябвало да влязат във фонд "Резервен" на новоучреденото дружество "Офроуд". Отделно от това офшорната компания поела ангажимент до една година след учредяване на съвместната фирма в българския Търговски регистър да внесе още 250 000 евро при годишна лихва от 5 %.

"Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество "Офроуд" ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с "КТБ" АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на "Офроуд" ООД. На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на "Офроуд" ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от "Далий Трейдинг Лимитид". Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство", допълниха разследващите.

Въпросните данни всъщност са взети от публични регистри и не представляват някакви особени разкрития, направени по делото "КТБ"

"Всички тези хипотези не можем да ги твърдим с убеденост"

"Имаме индикации, че се касае за длъжностно присвояване в особено големи размери. Имаме индикации и за това, че не са платени необходимите дължими данъци. Всички тези хипотези не можем да ги твърдим с убеденост", обясни лаконично по-късно в четвъртък Арнаудова, добавяйки, че "можем да правим изводи от доказателства по делото "КТБ", че зад офшорната компания стои едно от подсъдимите по делото лица".

Попитана дали визира Цветан Василев, посочен от ГЕРБ още през лятото, тя отбеляза, че към момента може да каже само това, тъй като "следва да установим данните по надлежен ред" след свалянето на имунитета на Йончева.

"Според доказателствата средствата на офшорната компания са присвоени от длъжностни лица на КТБ. Това са средства, които не са собственост на КТБ или на длъжностните лица, а на гражданите, имали влогове там", уточни още говорителката на Цацаров.

Към цялото това изложение бе направена и уговорката, че прокуратурата може и въобще да не повдигне обвинение на Йончева, ако не намери категорични доказателства за подозренията си. По същия начин стоял казусът с колегата ѝ Михайлов и Кърчев от ГЕРБ. Тримата депутати от "Воля" обаче със сигурност щели да получат нови обвинения.

Михайлов ще бъде разследван като шеф на столична болница

Георги Михайлов пък ще бъде разследван за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори между май 2015 и април 2017 г., докато е бил шеф на столичната Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Проверка на "Икономическа полиция" е установила, че към края на май т.г. здравното заведение дължи общо над 24.3 млн. лева на различни доставчици по няколко договора за доставка на медикаменти и консумативи, сключени именно от Михайлов.

Според Йончева обвиненията срещу нея са абсурдни

Самата Йончева коментира пред медиите, че обвиненията на прокуратурата са абсурдни и подобни клевети отдавна се лансират от колегите ѝ от ГЕРБ. Тя добави иронично, че е запозната с опитите на управляващите за сплашване. Добави и, че единственият договор, който е имала, е бил за телевизионна техника за заснемане на документални филми за Сирия, Турция и Украйна.

Тя отбеляза и, че съобщението на прокуратурата за подозренията срещу нея става факт само два дни, след като от БСП поискаха независима техническа експертиза на магистралите у нас в европейски лицензирани лаборатории.

"Не смятам, че съм извършил закононарушения. Като изпълнителен директор заварих болницата с 25 млн. лв. задължения, а при управлението на екипа, който ръководих, тя намали дълговете", коментира от своя страна Георги Михайлов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова уточни, че решението двамата да се откажат от имунитетите си е взето на заседание на ПГ на левицата. По думите ѝ става въпрос за "две ярки остриета на БСП – допускам, че със своите изказвания и поведение те са предизвикали такова нещо, затова ние стоим твърдо убедени, че са невинни".

Кърчев се отказва от имунитета си и твърди, че не е укривал данъци

Борис Кърчев от ГЕРБ ще бъде разследван за укриване на данъци през юни и юли 2015 г, в Стара Загора. Става въпрос за дейността му като управител на "Би Би Си Кейбъл" ООД, като според прокуратурата има данни за укриване на 320 000 лева ДДС чрез подаване на невярна данъчна декларация, използвайки отчетни регистри и данъчни фактури с невярно съдържание.

"В хода на проверките е установено използването на сходна практика за избягване, установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери и от "КТВ" ООД. Управляващ съдружник в дружеството от създаването му на 24.03.2005 г. до 24.08.2016 г. е бил Борис Кърчев", посочват още от прокуратурата.

Междувременно Кърчев декларира пред журналисти в парламента, че ще се откаже писмено от имунитета си.

"Никога не съм се крил зад този имунитет. Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от година и половина. Идва от местни структури на БСП в Казанлък", коментира депутатът с уточнението, че нямам неплатени данъци и не се притеснява от нищо.

Новите обвинения срещу тримата от "Воля" са от старото им дело

Новото дело срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов е за изнудване, става ясно още от съобщението на прокуратурата. Тримата вече са обвиняеми за изнудване на седем собственици на аптеки във Варна между 2012 и 2015 г.

Настоящото производство отново е свързано с аптекарската им дейност, като Марешки ще отговаря през закона, като съдружник във "Фармнет" ООД във Варна, а Таскова и Христов – като регионални мениджъри.

Те са заподозрени за "отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да поемат имуществени задължения – да закупуват лекарства и лекарствени средства само от "Фармнет" ООД, при неизгодни за тях условия (по-високи цени спрямо другите доставчици)". Очевидно новите им обвинения са свързани с предишното дело, по което тримата вече се отказаха от имунитетите си през юни 2017 г.

Атаката е заради критиките ни срещу "някои вицепремиери", смята Марешки

"Това е втора серия на първото. Сменили са члена, по който сме дали имунитета си предния път. Сега искат по друг член да си го свалим отново... Още тогава, за да не ни разиграват такива циркове, казахме че си сваляме имунитетите по всички членове от целия Наказателен кодекс, за да работят спокойно, да не се притесняват, и да не губят времето и на вас, и на българския народ", коментира Марешки в кулоарите на парламента.

Засега с колегите му обаче не са решили дали отново ще се откажат доброволно от депутатските си имунитети, защото искат първо да се запознаят с новото искане на Цацаров.

"Принципно бях готов да си го дам, но реакцията на колежката е, че не се чувстваме виновни и искаме да видим кои са тези, които имат интерес да ни бъде свален имунитета и вместо да вършим нещо добро за България, да ни мотаят по обвинения, които са от много години назад", поясни лидерът на "Воля".

Марешки спомена и, че е чул реакции, че "става дума за това, че сме прекалено остри спрямо някои вицепремиери и ставаме неудобни", визирайки искането на партията му за оставки на двамата вицепремиери от "Обединени патриоти" – Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Попитан дали новите обвинения представляват политическа атака, той заяви: "Не виждаме друг вариант, защото това нещо вече колко време се мотае..."

Исканията на Цацаров идват и на фона на ултиматума на "Воля", че ще бойкотират кворума в парламента, докато Каракачанов и Симеонов са на постовете си. Марешки обаче уточни, че в петък колегите му ще се регистрират в пленарната зала, независимо, че тогава изтича срокът, даден на правителството.

"Краят на седмицата е неделя, не петък, а какво следва след неделя, ще ви кажем в понеделник", лаконичен беше Веселин Марешки.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Nikola Nikolov
  #21

  Не пишете глупости - всеотдайната еленка НЕ Е "ПРИШИТА" - ТЯ Е МНОГО ОТДАВНА НЕРАЗРИВНО з а ш и т а КЪМ КОМУНОИДНИТЕ РАЗБОЙНИЦИ И ТЕХНИТЕ ГРАБИТЕЛСКИ СХЕМИ !!!

 2. brambar
  #20
  Отговор на коментар #10

  Това обаче не я прави перач на пари, и то от КТБ. По-скоро ковчежникът на Борисов, Сашо Сталийски трябва да бъде подведен под отговорност. С онази, уж, пишман журналистката Вили Сречкова, опоскаха квото що можаха. Тоя няма един ден трудов стаж през живота си, а се къпе в стотици милиони. Цаца, ще ти стиска ли да се изправиш срещу такива лица или на журналисти ще вадиш нож.

 3. ТПНаров
  #19

  Вероятно това е заповед от Кремъл , а Атомната блондинка-Йончева е станала жертва на хората за които работи против България. Прокуратурата в момента изпълнява задача на Кремъл по спасяване на Правителството на ГЕРБ, респективно Теменужка, която работи усилено в момента по реализацията на АЕЦ-Белене който е неизгоден за България , но изключително важен за Русия! Едно падане на ГЕРБ ще забави и дори заплаши реализацията на АЕЦ Белене , а това е нещо което руснаците няма да приемат ! Йончева работи

 4. ТПНаров
  #18

  Елена Йончева е " Atomic Blonde" !

 5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #17
 6. Бивши комунисти НЯМА!
  #16

  Щом дори за неудобно непослушната и разследваща леля Елена имат папчица представете си за всички онези бизнесменчета натикани в парламента да цъкат копче за закони колко папки има. Не знам кой точно е големият шеф на Цацаров, но аз виждам първо обвинение за КТБ и то от нелепо по-нелепо. Срокът дори няма да коментирам. Финалът е ясен - невинна. Целите също са ясни - разкарване и губене на време и нерви, оронване на авторитет, облъчване на общество, симулиране на дейност, тема за ГЕРБ да коментират за да се разграничават изкуствено от майка си БКП... абе с други думи доста ползи за статуквото от едното нищо.

 7. Явор от Германия Костовист
  #15
  Отговор на коментар #14

  Именно затова "100-ината стиснати бабички" са си казали, че членски внос в ЕНП са пари хвърлени на вятъра...

 8. Преслав
  #14

  ЕНП има нужда от ГЛАСОВЕ които да ходят по свирката на ръководството, също както САЩ(НАТО) има нужда от безгласни букви като България които просто да легитимират решенията им. Станишев оглавява втората сила в ЕП, а първата сила ЕНП изритва "автентичните десни" от конгреса си. Ама вие ръкопляскайте де, няма нужда да се замисляте, какво защо се случва.

 9. Явор от Германия Костовист
  #13
  Отговор на коментар #12

  Срам за ЕНП е след като изобщо е допуснала фалшивата десница на другарите от вторият ешалон на БКП, пребоядисали се в „Граждани за Европейско Развитие на България“(ГЕРБ), ДБГ на Кунева и СДС на Въздухарски да участват в конгреса.И колко пъти да ти припомням, че в ГЕРБ има повече бивши членове на БКП, дори от тези в БСП

 10. Преслав
  #12

  Леко съм потресен - на конгреса на ЕНП в Хелзинки освен ГЕРБ са присъствали ДБГ на Кунева и СДС, а ДСБ не да били допуснати заради неплатен членски внос. Защо не си плащате ? Май е истина, че са останали 100-ина стиснат бабички които видяхме в двата летни протеста и десетина партийни водачи :D Яворе, кога за последно си си плащал членския внос, бива ли така да се излагате пред Европа???

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.