Прокуратурата продължавала да проверява къщата в Барселона

Прокуратурата продължавала да проверява къщата в Барселона

Специализираната прокуратурата отрече новината, че е прекратила предварителна си проверка на случая с къщата в Барселона. В петък сутринта  "Сега" съобщи тази информация, позовавайки се на електронния регистър на преписките на държавното обвинение. Сега спецпрокуратурата казва, че това не е вярно, но не дава никакви подробности, които да обясняват разминаването в данните.

В средата на февруари испанският в. "Ел Периодико" написа, че през последната година каталунската полиция "Мосос д'Ескадра" и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на Бойко Борисов с "международно изпиране на пари" с крайна дестинация в Барселона. Сигналът е подаден от българското гражданско сдружение "БОЕЦ" до испанското посолство в София.

Разследването се фокусира върху произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, детето ѝ и баща ѝ. Те живеят в луксозна къща в скъп квартал в Барселона, докато местните власти не могат да установят приходи, с които семейството може да си позволи подобен лукс. Йовчева е била снимана от разследващите да шофира "Порше Макан" за стойност най-малко 70 000 евро.

По това разследване се проверява и връзката на Борислава Йовчева с българския премиер Бойко Борисов, както и дали той има отношение към "международна схема за пране на пари".

През фирмата Emma BGS SL е бил управляван и бутик за облекло, който е бил франчайз на италианската марка Ermanno Scervino. Скъпият магазин на централната барселонска улица Paseo de Grácia е бил затворен след излизането на материла в "Ел Периодико".

Последната информация от испанската прокуратура е, че разследването продължава.

Премиерът Бойко Борисов казва, че няма никаква връзка със случая. Той се оплаква, че е бил омаскарен.

За собственик на имота се обявява бизнесменът Александър Чаушев, който твърди, че Борислава Йовчева живее там под наем, но той не я познавал.Бизнесменът казва, че е купил къщата преди години за 3 млн. евро с цел инвестиция и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма. Преди да купи имота сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му.

По скандала има и проверка на "Барселонагейт" има и една по-стара преписка, която виси във Върховната касационна прокуратура от 2019 г. Според регистъра на 22 август 2019 г. прокуратурата е прехвърлила топката към антикорупционната комисия КПКОНПИ. Там следите на проверката се губят.

Споделяне

Още по темата

Още от България