Прокуратурата профилактира сайта "Биволъ" по фалшив сигнал

Прокуратурата профилактира сайта "Биволъ" по фалшив сигнал

Прокуратурата е започнала проверка срещу журналистите от разследващия сайт "Биволъ" Атанас Чобанов и Асен Йорданов по фалшив сигнал, под който е подписано гражданското сдружение "БОЕЦ" от Видин. Сдружението отрича да е подавало такъв сигнал и призова "цялото българско общество да подкрепи "бойците" и "биволите" в битката с мафията и корупцията".

В понеделник полицай Николай Горанов от Главна дирекция "Национална полиция" се е обадил на журналистите Чобанов и Йорданов. Той ги е уведомил, че срещу тях има образувана преписка по сигнал от гражданското движение БОЕЦ. Сигналът е получен по електронната поща, а в него се цитирана анонимна публикация във вестник "Труд", който е идейно близък с медиите на Делян Пеевски.

"Труд" пише, че хората от "Биволъ", които извадиха голяма част от скандалите в "Апартаментгейт", страдат от "двойствен морал" и също са си купували евтини имоти. Според публикацията, през 2001 г. Атанас Чобанов си е купил къща с декар и половина двор във Варвара за 0 лева, а през 2015 г. Асен Йорданов е купил от името на "Биволъ" ООД декар гора за 100 лева. Йорданов си е купил и два съседни парцела на обща площ близо 3 дка в неизвестно габровско село за 2500 лв., което само с малко надхвърляло данъчната оценка.

Информацията се оказа невярна. Атанас Чобанов публикува веднага във Фейсбук нотариалния акт за бунгалото си край Варвара, за което е платил 8000 лева при данъчна оценка от 1800 лева. Пазарната оценка на бунгалото е била 5700 лева.

Асен Йорданов обяснява, че въпросният "декар гора" е изоставена нива извън регулация почти до турската граница над Малко Търново. Общината оценява имота на 80 лева. Там няма ток и вода. Йорданов е купил нивата от свой приятел. Тя се намира на 7 км от най-близкото населено място, но пък има хубава гледка, казва Йорданов пред "Капитал".

В четвъртък Асен Йорданов бе на тричасов разпит в Главна дирекция "Национална полиция". Обяснението на полицая Николай Горанов, който го е разпитвал е било: "По нареждане отгоре", съобщава "Фрогнюз". В полицията са отказали на Асен Йорданов да се запознае лично с преписката срещу него, като само са му прочели подбрани извадки от нея. Не му е даден и номера на преписката.

Лидерът на гражданското сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев е имал уговорка да се срещне със същия полицай. В крайна сметка среща е нямало

"Бях призован от (полицай Николай) Горанов, за да докажа, че въпросният сигнал е изфабрикуван, фалшив. При явяването ми, за моя изненада, Горанов отказа да разговаря с мен, като обясни, че така му е наредено. В телефонен разговор преди това ми обясни да отида да напиша два реда и да приключи всичко. Във вторник пък входирах в институцията писмо, в което обяснявам за фалшивия сигнал. Оказва се, че писмото все още не е стигнало до въпросния полицай. Всичко това показва, че става дума за чудовищна поръчка, чиято цел е да се запуши устата на медия, която прави разкрития за мафията в България“, казва Георги Георгиев, цитиран от "Фрогнюз".

"Положението е много страшно, това е настъпление на подмолна диктатура и смазване на всякакво гражданско общество", казва журналистът Асен Йорданов пред "Капитал".

"В Русия подхвърлят на разследващите журналисти дрога, арестуват ги и ги обвиняват. У нас подхвърлят фалшиви сигнали на прокуратурата и тя се активира срещу журналистите, знаейки отлично за какво става дума", коментира Атанас Чобанов в профила си във Фейсбук.

Преди по-малко от месец "Биволъ" публикива разкрития за съмнителна сделка на главния прокурор Сотир Цацаров. В публикацията Цацаров е наречен "сериен имотен симулатор". Конкретният повод е сделка на семейство Сотир и Меглена Цацарови от 2018 година, с която те купуват за 30 000 евро вила в летовището "Св. Константин" над гр. Пещера със застроена площ 75 кв.м и разгъната площ 140 кв.м. Според "Биволъ" подобна къща в района не може да се намери под 60 000-70 000 евро.

Пловдивският адвокат Стефан Левашки има вила в съседство. Той обяви, че е говорил лично със собственика на имота преди продажбата, защото е имал интерес да я купи. Обявената цена била 75 000 евро.

Асен Йорданов коментира, че ставаме свидетели на координация между институциите и медии на Делян Пеевски за унищожаване на опоненти по утвърдена матрица. Той причислява към тези случаи и присъдата срещу журналиста от "Капитал" Росен Босев.

"Това вече не е изолирана кампания срещу една или друга медиа или журналист, държавата си е измислила концепция, която включва институциите и медиите на Делян Пеевски в синхрон за ликвидиране на всеки независим свободен глас и проява на гражданско общество в България. Всеки, който по някакъв начин се обяви срещу тази система. В момента се предприемат акции за унищожение", коментира Йорданов пред "Капитал". По думите му "най-страшното е, че по всичко личи, че операцията се координира от прокуратурата".

Преди две седмици лидерът на "БОЕЦ" във Видин Георги Георгиев бе атакува от репортери на "Канал 3", които го преследваха в продължение на няколко дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?