Прокуратурата промени версията: Арабаджиеви не са на почивка, укриват се

Синът им Вълчо излиза от ареста срещу 20 000 лева гаранция

Прокуратурата промени версията: Арабаджиеви не са на почивка, укриват се
Разследваните за пране на пари и данъчни престъпления Ветко и Маринела Арабаджиеви вече не са на почивка, а се укриват. Тази нова версия огласи заместник-главният прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев в понеделник пред Нова телевизия.

"Към момента на провеждането на действията по разследването са се намирали във Франция, сега не мога да кажа къде са. Предприети са всякакви възможни действия за издирването им. Обявени са за издирване както от Интерпол, така и с европейска заповед за арест. Така че не са на почивка, а се укриват", обясни той.

Първончално се смяташе, че семейството се намира в Сен Тропе, където притежават къща. В момента двамата се издирват с червена бюлетина на Интерпол. Арабаджиеви са заподозрени за сформиране на организирана престъпна група, която се е занимавала години наред с пране на пари и данъчни престъпления, като по думите на Гешев щетите нанесени от нея могат да достигнат и над 100 млн. лева.

"Периодът е от януари, но предвид намерени доказателства ще бъде разширен. Едно от намерените неща е екселска таблица от 2008 г. до момента, в която в табличен вид са описани невнесените данъци само от захарния комбинат в Пловдив от 2008 г. до настоящия момент, съответно и фирмите, през които е станало това. Тази сума, според тази таблица, е десетки милиони левове, може да станат и над 100 милиона", разказа заместник-главният прокурор, подчертавайки, че "явно ще бъде разширен периодът на разследването".

Гешев отказа да коментира дали спечелената от Арабаджиеви обществена поръчка за настаняването на европейските делегации за европредседателството има отношение към разследването.

Както е известно, по тази поръчка семейният им хотел "Маринела" получи над 430 000 лева, а по думите на Гешев активните действия на разследващите срещу семейството са започнали през януари т.г., когато започна европредседателството. Той обаче препрати въпросите за проведения конкурс за тази поръчка към изпълнителната власт, уточнявайки, чепериодът, за който ще отговарят Арабаджиеви по делото започва още през 2015 г.

Той декларира, че спецпрокуратурата ще обжалва определението на спецсъда, който след около 5-часово закрито заседание в неделя, освободи от ареста под гаранции от по 20 000 лева сина на Ветко и Маринела - Вълчо Арабаджиев, както и двете обвиняеми счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянчева. Според Гешев магистратите са приели, че има данни намерените 10 млн. лева кеш действително да са от пране на пари, заключвайки, че е налице обосновано предположение семейството да е сформирало ОПГ, но въпреки това не са задържали тримата обвиняеми.

Заседанието по мерките им за неотклонение започна в 17.00 часа в неделя, макар прокуратурата да обяви, че най-вероятно ще е в понеделник. Без да прочете задължителното определение за засекретяване на заседанието и без да посочи мотиви, съдия Вилислава Ангелова нареди медиите да не бъдат допускани в залата по настояване на защитата.

Изненада за защитата се оказаха 20 тома доказателства, които прокуратурата внесе в съда в ранния следобед. Според спецсъда няма опасност тримата задържани да се укрият и да извършат ново престъпление. Довод в тази посока е, че през по-голямата част от живота си Вълчо Арабаджиев е живял извън България и може да се допусне, че не може да знае какъв в произходът на парите на родителите му, които той е държал в банкови касети. Също така спецсъдът прие, че през последните години Ветко и Маринела Арабаджиеви са внасяли данъци, надвишаващи в пъти иззетата при акцията сума.

Адвокатът на Вълчо Арабаджиев - Илиян Василев, посочи, че няма извършено престъпление, но след като има искане за задържане, съдът трябва да направи обосновано предположение за вина. По думите му това значи, че може да се направи обосновано предположение, че си извършил престъпление, защото някой те е посочил с пръст.

В събота от прокуратурата съобщиха, че е издадена европейска заповед за арест на бизнесмена Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела във връзка с участие в организирана престъпна група за данъчни измами. Според заместник-главния прокурор Иван Гешев, сумата, открита при обиските е безпрецедентна. В офиси, апартаменти и трезори са намерени 10 милиона лева. Освен това са "арестувани" шест луксозни автомобила, собственост на фамилията Арабаджиеви.

Споделяне

Още по темата

Още от България