Прокуратурата протестира присъдата за убийството на студента Борилски

Апелативната прокуратура във Велико Търново внесе във вторник официален протест срещу решението на Апелативния съд в града, с което бе потвърдена оправдателната присъда по делото "Борилски".

На 21 януари апелативните съдии във Велико Търново потвърдиха мотивите на своите колеги от Окръжния съд в Шумен за липса на доказателства срещу студентите Георги Желязков и Стоян Стоичков от Варна, които са обвинени от френските власти, че през 2000 г. в Париж са убили по изключително жесток начин своя съгражданин Мартин Борилски.

Според прокуратурата защитната теза на обвиняемите е нереална и измислена, а съдебните състави на двете инстанции не са обсъдили в мотивите си съществените противоречия в показанията и експертизите.

Веднага след оправдателните присъди и на втора инстанция в интернет бе организирана подписка срещу решението на съда.

24-годишният студент по право Мартин Борилски бе зверски убит преди осем години в апартамента си в Париж. Той е прободен над 93 пъти, а с твърд тъп предмет са натрошени лицевите кости на черепа.

Френските криминалисти намират на местопрестъплението множество веществени доказателства - косми в ръцете на убития, парчета кожа под ноктите му, окървавени чужди дрехи, както и многобройни следи от ДНК. Според проведените във Франция експертизи, ДНК - материалът се свързва с Георги Желязков и Стоян Стоичков.

Бащата на единия от обвиняемите Борислав Желязков е бивш заместник-директор на окръжната следствена служба във Варна, а после и един от най-известните адвокати в града. Вероятно и това е причината, поради която всички варненски магистрати са си направили отвод и делото бе гледано на първа инстанция в Шумен.

Решението на Апелативния съд във Велико Търново предизвика хладното недоумение на френската страна, което бе изразено от посланика на Франция Етиен дьо Понсен. Французите не можеха да разберат как при недвусмислените улики и доказателства двамата младежи получават оправдателна присъда на две инстанции от българския съд.   

Споделяне

Още по темата

Още от България