Прокуратурата проучва тайния договор за фискалния резерв

Прокуратурата проучва тайния договор за фискалния резерв

Тайното споразумение на предишното правителство за депозиране на пари от фискалния резерв в търговски банки е дадено на прокуратурата. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред Нова телевизия в неделя. Така той отговори на въпроса защо е настъпило мълчание по темата за споразумението, след като самият Дянков обяви преди месец, че ще разкрие докрай политиката на предишното финансово министерство по редица въпроси, които са били държани далеч от общественото внимание.

"Причината, поради която и г-н Борисов (премиерът -б.р.) каза да не се говори известно време, и аз го спазвам, е...че вкарахме това (споразумението -б.р.) за анализи в прокуратурата. Аз събрах всички документи, а те са доста тревожни, и вкарахме всичко това за анализ в прокуратурата. В момента се работи по този анализ. Изискани са от прокуратурата към мен допълнително документи, които ние също сме дали", обясни Дянков и добави, че целта е от една страна случаят да излезе изцяло пред обществеността, а от друга – да се отстрани от държавното управление практиката да има "скрито-покрито".

В рамките на обявената от Дянков политика започна разсекретяване на редица документи, изготвяни от или по поръчка на финансовата министерство.

Скандалът, при който Дянков обяви, че предишното ръководство на финансовото министерство е сключило тайно споразумение с БНБ за влагане на 1 млрд. лв. от фискалния резерв в "повече от една търговски банки", избухна, когато предишният финансов министър Пламен Орешарски отправи парламентарно питане към сегашния за идеята му пари от резерва да се вложат в търговски банки за по-висока доходност. Тогава в пленарната зала Дянков разкри съществуването на това секретно споразумение, за което не получи задоволителен отговор от Орешарски под претекст, че "тайното споразумение е затова тайно, за да не се изнасят по него подробности".

В неделя пред Нова ТВ Дянков обясни, че се е натъкнал случайно на споразумението, когато се е готвел за парламентарното питане. Той съобщи още, че отивайки си от поста, Орешарски не му е казал нито дума за документа. Разяснение за него не е получил и от управителя на БНБ Иван Искров, който бе преизбран на ръководния пост в централната банка именно от ГЕРБ.

"И аз започнах да ровя в миналото и внезапно се оказа, че те имат секретен договор за това, в което всъщност ме обвиняват, че вероятно в бъдещето с открита процедура с много банки, които могат да се състезават за тази процедура (за да се вложат пари от резерва – б.р.). . . А те са го направили скрито, те са си определяли кой може да го използва и това сега е в прокуратурата", заяви Дянков.

Той отказа да назове банката или банките, където, както се разбира, са били вложени пари от резерва, а не е било само намерение. Дянков каза само, че "прокуратурата знае темата".

Министърът съобщи още, че е имало 3-4 "привилегировани" банки при предишното правителство, в които държавните дружества и агенциите са държали парите си, без да е ясно при какви условия.

"Държавните предприятия са имали доста интересни договорености и аз сега вече държавно предприятие по държавно предприятие всеки месец им изисквам да обяснят допълнително като отиват някъде пари, защо отиват там, на каква цена", обясни Дянков.

"Започнахме да гледаме кои държавни предприятия не са си плащали дивидентите. Имаше доста такива и преди месец-два започнах да събирам дивиденти. Вече сме събрали над 150 милиона от дивиденти, които са били дължими на Министерство на финансите, на хазната, а са били в същите тези няколко банки", каза Дянков,

Той допълни, че събраните средства са вложени във фискалния резерв.

По повод на оплакването от президенството, че Министерството на финансите изпразнило сметката му, като на практика оставило администрацията на държавния глава без пари, Дянков обясни, че дори не е знаел, че това се е случило, че действително е имало "проблем", който е бил решен за 24 часа и че никой съзнателно не е имал намерение да оставя президента без пари. Той дори се учуди, че някой е направил този въпрос достояние на медиите.

Вицепремиерът категорично отрече случаят да е тенденциозен, въпреки известните лоши отношения между него и президента Първанов и публично разменяните хапливи забележки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?