Прокуратурата проверява 4000 договора на НДК

Цацаров: Не Боршош е най-големият проблем на държавата, а Бяла

По разследването на злоупотреби с бюджетни средства, предвидени за ремонта на НДК, в прокуратурата са пристигнали за проверка около 4000 договора на дружеството и постъпват още. Разпитани са множество свидетели като предстои в следствието да се явят и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на европредседателството Лиляна Павлова и бившият министър на културата и сегашен депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. В сряда на бившия директор на Народния дворец на културата Мирослав Боршош ще бъде повдигнато обвинение, а идният понеделник пред временната парламентарна комисия, разследваща как са изразходвани целевите средства за ремонта на НДК за европредседателството, ще се явят всички от управата на Двореца през последните две години.

На 19 юли Боршош, който в рамките на три дни в края на юни бе уволнен от Павлова, възстановен на поста от премиера Бойко Борисов и накрая си подаде оставката, ще се яви на разпит на Следствената служба, откъдето ще си тръгне с обвинение, каза говорителят на гравния прокурор Румяна Арнаудова пред бТВ във вторник. Тя не каза какво ще е то, но предварителната информация бе, че Боршош с пари за ремонта на НДК за европредседателството е плащал по други договори. По думите ѝ след събирането и разглеждането на всички доказателства е възможно да има и още обвинения срещу бившия шеф на НДК.

Оли Груева: Боршош беше вреден за НДК

Мирослав Боршош беше вреден за НДК, коментира Оли Груева, бивш втори изпълнителен директор на двореца, назначена по времето на министър Вежди Рашидов, който е бивш принципал на НДК. По-рано Рашидов заяви, че Груева първа сигнализирала институциите за злоупотребите в Националния дворец на културата.

"Грешката беше, че той (Боршош) се хвърли наведнъж в създаването на много театрални пространства, които не поддържат репертоари, до един са на загуба", коментира Оли Груева във вторник пред БНР.

Още

"Изискали сме много договори от НДК, те са около 4000 до този момент и продължава постъпването на договори“, посочи Румяна Арнаудова и допълни, че ще бъдат изследвани и други действия на Мирослав Боршош, за които има данни в делото и трябва да бъдат проверени със способите на НПК.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който бе изслушан на закритото заседание на комисията за НДК, коментира, че днес най-големият проблем на България е Бяла, където при инцидент пред дискотека в града почина 18-годишен младеж, а не бившият директор на НДК. "Едва ли в момента днес най-големият проблем на тази държава е Мирослав Боршош. Най-големият проблем, според мен, е Бяла", каза Цацаров, говорейки за починалия 18-годишен младеж, зверски пребит пред дискотека заради една цигара.

Междувременно временната парламентарна комисия за НДК реши следващия пък- в понеделник - да бъдат изслушани всички участници в управата на дружеството. Румен Гечев от БСП заяви пред журналисти, че от ГЕРБ са били против това. Според него определени хора са разпределили пари в определени посоки и "специалните органи ще имат много работа следващите месеци и години", но "за разлика от КТБ, в този случай държавните институции са реагирали сравнително навреме, което е положително".

"От документите, които прочетох, и това, което каза г-жа Павлова, според мен тя каза истината. Институцията, която показва "кой крив, кой прав“ е съдебната система", заяви Гечев, според когото Павлова е имала пълно основание незабавно да уволни Боршош, който е имал много влиятелен човек зад гърба си при назначението му и който е върнал на поста след решението на Павлова.

"Въпросът е защо той стои там 2 години и нещо, носейки по 8-9 млн. загуби на НДК, което дотогава е било на печалба. Той го е наследил със 6 млн. лева и изведнъж се появяват едни загуби в милиони, които са за сметка на българския данъкоплатец“, заяви народният представител от БСП. Той допълни, че на предстоящото заседание на комисията на 24 юли депутатите ще искат отговор от Боршош кой му е оказвал натиск, както заяви той в един от постовете си във Фейсбук.

Гечев смята, че Мирослав Боршош не е действал сам. "Едва ли има нормален човек, който ще смята, че е действал сам. Този, който го е назначил, е очаквал съответната отплата. Това при обществените поръчки не е ли ясно?“, отбеляза БСП-депутатът.

В закритото заседание на анкетната комисия за НДК се включи и главният прокурор Сотир Цацаров, който обясни след това пред журналисти, че бивш служител на НДК подал сигнал до ДАНС сигнал, вследствие на който ДАНС подава до прокуратурата сигнална справка, която дава повод за разследването, по което сега викат Боршош.

На въпрос дали този бивш служител е вторият бивш изпълнителен директор на дружеството Оли Груева Цацаров каза, че не е тя, но Груева ще бъде разпитана като свидетел.

Наблюдаващите прокурори са установили нейни твърдения в медиите, че е сигнализирала вицепремиера Томислав Дончев за случващото се в НДК, но не е било предприето каквото и да е било. Запитан дали по случая ще бъде разпитан и премиерът Бойко Борисов, главният прокурор посочи, че "това ще преценят наблюдаващите прокурори и ако преценят, няма никаква пречка да бъде разпитан“. По думите му, ако се прецени, може да се привлекат и други обвиняеми по случай.

"Не ме карайте да правя изводи дали е застрашено Председателството. Работим само в сферата на Наказателния кодекс, дали е застрашено то (европредседателството догодина – бел. ред.), това е проблем на вниманието на правителството, въпросът е политически“, каза още Сотир Цацаров.

Споделяне

Още от България