Прокуратурата проверява архива на разузнаването

Прокуратурата проверява архива на разузнаването

Софийска военноокръжна прокуратура е започнала проверка на документи от архива на Национална разузнавателна служба (НРС) във връзка с разследването около смъртта на ръководителя на архива на службата Божидар Дойчев. Това съобщи в понеделник пред Mediapool наблюдаващият прокурор по делото полк. Георги Крумов.

Държавното обвинение ще провери само документите, до които е имал достъп архиваря. Целта е да се изготви анализ има ли липсващи документи или в някоя от папките се съдържа информация, която би могла да застраши живота на Дойчев.

“Все още нямаме информация за пълния обем документи, до които Дойчев е имал достъп. Търсим някакъв мотив за извършване на престъплението срещу него”, заяви прокурорът. Той не пожела да даде прогноза за конкретни срокове за приключване на разследването. На този етап няма открити липсващи документи.

Пред Mediapool Крумов съобщи, че “всички експертизи, освен послесмъртната, за изясняване на обстоятелствата около инцидента със служителя на НРС, вече са готови”. Те, по думите му, потвърждават водещата версия – самоубийство. Проведени са и разпити на семейството и колегите на Дойчев. Те също потвърждавали водещата версия.

“До излизането на всички необходими експертизи и анализи обаче ще работим по всички версии”, заяви прокурорът, като отказа да съобщи точния брой на версиите.

Смъртта на шефа на тайния архив стана повод за скандал, тъй като информацията бе премълчана 24 часа и бе потвърдена официално едва след като новината изтече в базирания в Лондон сайт kafene.net, които се позоваха на източници от Брюксел.

Дойчев е бил открит застрелян в кабинета си на 15 ноември 2006 г., дни преди приемането в парламента на новия закон за отваряне на досиетата.

Веднага след като потвърдиха смъртта на Дойчев, прокуратурата и НРС казаха, че става дума за самоубийство по лични причини.

В дадените впоследствие официални информации и изявления за обстоятелствата около смъртта на Дойчев имаше противоречия.

След приемането на закона, който запази анонимността на оперативните агенти в службите работили в тях и по времето на ДС, се случи и самоубийството на друг служител в НРС – Иван Раков.

В сряда парламентарната комисия по вътрешна сигурност ще изслуша шефа на НРС ген. Кирчо Киров за двата инцидента в службата, както и за информацията, предоставена от разузнаването във връзка с делото в Либия.

Споделяне

Още по темата

Още от България