Прокуратурата проверява бизнеса на Георги Гергов

Прокуратурата проверява бизнеса на Георги Гергов

Прокуратурата започва проверка на едрия пловдивски предприемач и отскоро член на ВС на БСП Георги Гергов. Това е отговорил с писмо до независимите народни представители Яне Янев и Димитър Абаджиев главният прокурор Борис Велчев, съобщиха двамата в неделя на пресконференция в Пловдив.

В средата на декември Янев и Абаджиев обявиха, че са подали в прокуратурата сигнал, подплатен с документи, уличаващ в корупционни схеми бизнесмена, известен както с мащабните си сделки с държавна и общинска собственост, така и с близките си връзки с политици на най-високо държавно равнище, включително с президента Георги Първанов. По-специално сигналът се отнасял до незаконното, според депутатите, придобиване на местната кабелна телевизия "Евроком България", "приватизирането" на практика на Стария Пловдив и данъчни измами с източване на ДДС за десетки милиони лева.

В неделя Янев и Абаджиев съобщиха, че в писмото си Борис Велчев пише, че срещу Георги Гергов е заведена прокурорска преписка №6825 от 6 януари 2009 г.

До края на месеца се очакват икономически и юридически анализи как през годините Гергов се е възползвал от високите политически протекции. Според двамата депутати протекциите над Гергов са без аналог у нас, а компетентните органи можели лесно да установят фактите за това.

Самият Гергов афишира солидните си политически връзки, които минават през доста широк политически спектър - от кмета два мандата, избран със синята бюлетина Иван Чомаков, до бившия вътрешен министър Румен Петков, до бившия висш полицай Валентин Петров и президента Първанов .

Яне Янев и Димитър Абаджиев съобщиха още, че през следващите дни ще отправят парламентарно питане до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров как Георги Гергов успя да стане мажоритарен собственик в "Международен панаир Пловдив" АД.

Обществеността разбра за "изкусната" трансформация на собствеността в работните дни между Коледа и Нова година. Тогава самият Гергов призна на пресконференция, посветена на плановете за развитие на панаира, в който той е изпълнителен директор, че смесеното дружество между пловдивската община и негови фирми - "Пълдин туринвест" е изкупило акциите на две частни лица, които по силата на реституцията са имали акционерен дял в панаира. Така "Пълдин туринвест" вече държи 50.58% от панаира и държавата загуби мажоритарното си участие от 51%, както е записано в стратегията за развитие на панаира, одобрена от Народното събрание. Освен това Пловдивският панаир е в забранителния списък за приватизация и никой не го е изваждал оттам.

Цялата "сделка" по практическото приватизиране на Пловдивския панаир се е разиграла под носа на Министерството на икономиката и е била подпомогната от Пловдивския окръжен съд, който одобрил претенциите на двамата реститути акционерният им дял да бъде увеличен за сметка на държавните акции заради вдигането на капитала на панаира. Последвалото изкупуване на дела на акциите им от страна на Гергов е било "навременно" и "закономерно". Според думите му той платил за тях 2.4 млн. лв.

Другото питане на Янев и Абаджиев ще бъде към вътрешния министър Михаил Миков за прикриване на действия на близки до Гергов лица. Двамата депутати имат намерение и да отправят въпрос до министъра на финансите Пламен Орешарски как така Георги Търновалийски, бившият главен счетоводител в свинекомплекса на Георги Гергов в село Маноле, се е озовал на поста началник на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) в Пловдив. Според двамата депутати в това назначение има огромен конфликт на интереси и съмнения за прикриване и извършвнане на корупционни сделки. Те ще поискат Комисията за борба с корупцията в Народното събрание да разпореди проверка на НАП дали Гергов и близки до него лица са плащали данъци редовно и дали има източване на ДДС.

Както и при предишните изявления на Янев и Абаджиев по негов адрес, така и в неделя Георги Гергов коментира за медиите: "Това са глупости. Всеки може да говори каквото си иска. Тече прокурорска проверка. След нея ще коментирам. Твърдя, че бизнесът ми е чист и заставам открито зад него".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?