Прокуратурата проверява бонусите в Агенцията по вписванията

Прокуратурата е започнала проверка по изпратените от правосъдното министерство доклади за раздаваните бонуси в Агенцията по вписванията. Проверката е извършена от инспектората на министерството и засяга периода от октомври 2010 година до февруари 2012 година, когато ръководител на агенцията бе Виолета Николова.

Тя бе уволнена заради взетите от нея бонуси за 73 000 лева през 2011 година, а на нейно място бе назначен Юлиян Митев, който дойде от позицията на експерт във Висшия съдебен съвет.

По думите на Николова една трета от парите за бонусите ѝ са одобрени лично от тогавашния правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова. Преди това министър Диана Ковачева обяви, че шефката на Агенция по вписванията е получила 48 000 лева бонуси за 7 месеца от 2011 година през главата на ръководството на министерството. Ковачева обясни, че основната причина за уволнението на шефката на агенцията е, че сама си е разписвала бонусите.

След като бе уволнена, Виолета Николова разкри, че в самото министерство си разпределят огромни суми от печалбата на Агенцията по вписванията, която генерира годишен доход от 70 милиона лева. Към министерството се насочват 7 милиона лева от тези пари, част от които се разпределят като бонуси. В самата агенция през 2011 година са раздадени бонуси за близо три пъти по-малко пари или общо 2.05 милиона лева.

Скандалът с бонусите в държавната администрация взе главата още на шефа на здравната каса Нели Нешева, която призна за получени малко над 10 хиляди лева. Макар впоследствие да се разбра, че допълнителни пари са раздавани в цялата държавна администрация, жертвите на скандала бяха сведени до три. Председателят на политическия кабинет на екоминистъра Владимир Стратиев също подаде оставка, защото отказа да изпълни заръката на премиера Бойко Борисов и не върна взетите пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?