Прокуратурата проверява Държавната консолидационна компания

Прокуратурата проверява Държавната консолидационна компания

Софийската градска прокуратура прави проверка в Държавната консолидационна компания (ДКК), съобщи държавното обвинение

Прокуратурата се е самосезирала по медийни публикацииза евентуално извършени престъпления от общ характер в ДКК.

Разпоредена е проверка, като наблюдаващият прокурор е възложил на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) извършване на съответните действия.

От държавното обвинение обещават да информират обществеността за резултатите от проверката.

На 1 декември КПКОНПИ съобщи, че ще провери твърденията на Съвета на директорите на ДКК за освобождаването от поста изпълнителен директор на Ваня Караганева. Антикорупционната комисия посочи, че се е самосезирала след публикуването на информацията на сайта на държавното дружество.

Скандалът в ДКК се разрази в началото на седмицата, след като трима от петимата членове на борда на директорите в ДКК отстраниха от поста Ваня Караганева. Причината беше извършени от нея нарушения, по твърденията на тримата членове на Съвета на директорите, назначени в последните дни на правителството на Бойко Борисов.

Караганева отхвърли обвиненията. Към момента отстраняването ѝ все още не е вписано в Търговския регистър, показва проверка на Mediapool.

В същото време министърът на икономиката Даниела Везиева, която е принципал на дружеството, призова тримата членове на директорския борд – Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са попадат оставки. Към момента това не се е случило.

Каназирева заяви увереност, че след като министър Везиева се запознае с документите тя ще промени позицията си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?