Прокуратурата проверява "Екоравновесие" заради увеличаването на бездомните кучета

В общинското дружество "Екоравновесие" тече прокурорска проверка във връзка с управлението на предприятието и все по-разрастващия се проблем с бездомните кучета в София.

Това стана ясно от думите на столичния заместник-кмет Мария Бояджийска, която отговаря за ресор "Зелена система, екология и земеползване". Информацията идва след като преди по-малко от седмица глутница кучета нахапа жестоко 87-годишния професор Ботьо Тачков в кв. "Малинова долина".

 

Бояджийска обясни, че е направен анализ на слабостите в управлението на "Екоравновесие", които пречат на разрешаването на проблема.

 

"Резултатите от направения анализ показват, че капацитетът на "Екоравновесие" не е достатъчен, че е необходима промяна в организационната структура на предприятието – нещо, по което ние в момента работим", коментира тя.

В момента начело на общинското предприятие е Манол Нейков, бивш ветеринарен лекар в Генералния щаб на армията, която бе назначен преди две седмици на мястото на отстранения Илиян Кърджев. Той се отиде заради взетото от него еднолично решение да намали ловните екипи на дружеството от шест на четири, въпреки обещанията на общината да ги увеличи.

 

"Екоравновесие" трябва да се концентрира върху увеличаване на броя на екипите за залавяне на кучета, за да може да се отзовават на по-голям брой сигнали, и да бъдат по-ефективни в програмата за кастрация на безстопанствените животни", коментира Мария Бояджийска.

 

Часове по-рано столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че агресивните кучета и глутниците нямат място на улицата. "Най-важното е да се промени Наредбата за изграждане на приюти, за да можем да стартираме проект, който имаме и е готов от няколко месеца – да направим приют от отворен тип, така че от една страна да спазим изискванията за хуманно отношение, от друга страна - да приберем агресивните животни от улиците", коментира още кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от България