Прокуратурата проверява клипа, имитиращ екзекуция на "Ислямска държава"

Окръжната прокуратура в Пазарджик образува проверка по случая с заснетия в местния ромски кв. "Изток" клип, имитиращ екзекуция на "Ислямска държава", изпълнявана от деца, съобщи БНР във вторник. Кадрите са заснети в двора на ромската джамия "Абу Бекир" пред погледите на родителите им.

Прокурорската проверка ще обхване и други видеоматериали от социалните мрежи, популяризиращи "Ислямска държава" и заснети в ромския квартал, допълват от държавното обвинение.

Според прокурор Снежана Стоянова случаят се проверява от няколко дни и ще бъдат разпитани всички участници в изиграния ритуал. По думите ѝ сред хората, които аплодират с възгласи сцената, е и единственият ефективно осъден за разпространяването на радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед.

Едното от сниманите в клипа деца – Бедри, пък обяснява, че всъщност са разигравали библейски сюжет по повод празника за Байрям: "Както е пиеската и детето там казва слова от Корана, че Бог му наредил така и как сина на Аврам казва: "Тате, каквото е пожелал Аллах, това го направи". Хората преувеличиха и казват: "Ето, вижте, как децата ги учат още от малки да режат".

Логото на "Ислямска държава" обаче може да се види навсякъде в ромския квартал – по кафенетата и по стъклата на леките автомобили, информира още БНР, цитирайки местните мюсюлмани, според които в това няма нищо странно.

"Това е печатът на пратеника, печатът на пратеника ... Той като праща някъде писмо, го слага този печат", казва малкият Бедри. По думите му скандирането в клипа "Аллах" също е нормално, защото "навсякъде това го има в исляма".

Споделяне

Още от България