Прокуратурата проверява колежката си, обявила исляма за заплаха

Недялка Попова сее религиозна омраза, смята Висшият мюсюлмански съвет

Прокурор Недялка Попова. Снимка: Traffic News

Инспекторатът на прокуратурата проверява Недялка Попова, наблюдаваща делото за проповядване на религиозна омраза срещу Ахмед Муса и 12 имами, обяви във вторник главният прокурор Сотир Цацаров.

Повод за проверката е скандалното интервю, което подчинената му обвинителка даде пред пловдивска медия преди десетина дни. В него Попова на практика се обяви за религиозна хигена, заявявайки, че когато мюсюлманите достигнат 30% от населението на България, "държавата ни вече е застрашена".

"Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура", добави още прокурорката на 23 март, допускайки, че Турция можела да предприема военна офанзива срещу страната ни.

Изказването ѝ провокира Главното мюфтийство и ДПС да изпратят сигнали до главния прокурор, който уточни, че се е запознал със случая и сам, четейки "като всеки гражданин" медийни публикации.

"Без да предопределям какъв ще е резултатът от проверката, прокурор Недялка Попова направи едно изявление, в което разграничи българските граждани на християни и мюсюлмани. Тя не ги разграничи на християни и мюсюлмани, чиято дейност е предмет на разследване по досъдебните производства, по които тя е наблюдаващ прокурор. Т.е. тя противопостави по един, бих казал, много недопустим начин българските граждани на християни и мюлмани, защото предмет на разследване е проповядването на екстремистка идеология, а не просто определена религия", коментира Цацаров с уточнението, че говори "предварително като лично отношение".

"Нещо повече – функцията на прокурора е да осъществява обвинението в наказателното производство, но не и да прави изявления, които противопоставят българските граждани на религиозна основа точно на плоскостта, на която тя го направи – християни, мюсюлмани", добави главният прокурор без изобщо да коментира факта, че изявлението на Попова на практика покрива фактическия състав на чл. 164 от Наказателния кодекс (НК), по който самата тя поддържаше обвинението на Ахмед Муса – разпалване на религиозна омраза.

Според обвинителния акт по т.нар. дело срещу имамите Муса е подведен под наказателна отговорност "за това, че от месец март 2008 г. до 6 октомври 2010 г. в гр. Сърница, обл. Пазарджик, и гр. Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, изразяващо се във враждебност и отричане на всички несъобразени с идеологията на салафизма чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета – престъпление по чл. 164 НК".

Междувременни Висшият мюсюлмански съвет прие на свое извънредно заседание във вторник остра декларация срещу думите на Попова, в която се посочва, че те съдържат "всички възможни престъпления по Наказателния кодекс и Закона за защита от дискриминация като проповядване и подбуда към омраза срещу мюсюлманите и турците, дискриминация на религиозна и етническа основа, ксенофобия, ислямофобия, реч на омразата и други".

"Това изказване е вменяване, че мюсюлманската общност в България представлява опасност за националната сигурност на страната, както и че не могат да заемат високи административни и политически постове, и че българските граждани, живеещи извън пределите на България не са добре дошли в родината си", се казва още в декларацията.

В тази връзка от Висшия мюсюлмански съвет отправят следния въпрос до президента Румен Радев, парламента, Министерския съвет, съдебната власт и прокуратурата: "Дали изказването на прокурор Недялка Попова съответства с политиката на държавата към мюсюлманите в България, т.е. дали това е държавна политика или е лично мнение на прокурора?"

"Ние, като мюсюлмани, никога няма да се примирим с тези ислямофобски и антимюсюлмански прояви. Ще използваме всички демократични законови средства за защита на човешките права, както и ще сезираме компетентните европейски институции и организации. Ние няма да допуснем да ни бъде вменявана вина за това, че сме мюсюлмани. Ние винаги сме били и ще бъдем лоялни граждани на тази страна и имаме пълното конституционно право да заемаме всякакви длъжности, ако имаме съответните качества и квалификации. Призоваваме и настояваме прокуратурата и съответните институции да се заемат по случая и да започнат проверка за престъпление от омраза срещу мюсюлманите по съответните членове на Наказателния кодекс", завършва декларацията на съвета срещу прокурор Недялка Попова.

Споделяне

Още по темата

Още от България