Прокуратурата проверява консултанти на “Белене“ и “Цанков камък“

Консултанти на строежите на АЕЦ “Белене“ и хидровъзел “Цанков камък“ също ще са обект на проверките, които предстои да се направят за двата проекта, потвърди в петък министърът на икономиката Трайчо Трайков. Тази седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че дава двата проекта на прокуратурата, като в коментара си за втория възкликна “само да видите какви консултанти има!“.

Действията са част от акцията за изчистване на къщичката, каза Трайков след среща със зам.-председателя на Международната енергийна агенция Ричард Джоунс. ДПС, които уж са осигурили инвеститори за “Цанков камък“ всъщност само са осигурили задължения за държавата и едни консултанти, заяви той. По думите му хидровъзелът е чудесен проект като техническо съоръжение, но с неясни ползи и възвращаемост на инвестициите, които заедно със скандалния 22 км път за 222 млн. евро ще надхвърлят 450 млн. евро.

Договорът за “Цанков камък“ е направен по начин, който позволява безкрайно нарастване на цената и удължаване на времето, отбеляза Трайков. Всичко това го плаща НЕК, а НЕК трябва да покрива разходите си чрез тарифите на услугите, които предоставя, заяви министърът.

Първоначално консултант на хидровъзела е фирмата “Фронтиер“ на Красимир Георгиев. Сега се твърди, че такъв е фирма на собственика на “Риск Инженеринг“ Богомил Манчев, който участва и дружеството “Парсънс“, което пък е технически консултант на АЕЦ “Белене“. Договорът е до въвеждането на централата в експлоатация и е за около 1 млрд. лв. Финансови консултанти на ядрения проект са “Делойт“ и “Нортън Роуз“.

При “Белене“ са извършени много дейности в различни посоки, допълни министърът. “Едно от обявяваните предимства на проекта бе наличието на площадката и старото оборудване, което първо уж щеше да се използва, после се оказа, че няма, и трябваше да се продаде на руснаците за много пари, а сега цената, която НЕК трябва да получи е едва една четвърт от оценката на активите, останалите са по консултанти и за обработка“, заяви Трайков.

Когато руската компания “Атомстройекспорт“ бе избрана за изпълнител на изработването на техническия проект, изграждането и пускането на централата в експлоатация, част от офертата бе изкупуването на доставеното преди повече от 25 години при първия старт на ядрения проект оборудване. Сред него бе и старият реактор “Шкода“, който руснаците решиха да използват за строежа на руска атомна централа в Калининград.

След като първоначално руснаците оценяваха старото оборудване на 500 млн. евро, после НЕК, която се води инвеститор в проекта, снижи сумата на 350 млн. лв. Финално така и не стана ясно за колко е продадено оборудването, като НЕК отчете в последните три години близо 200 млн. лв. приходи от реактора и други съоръжения. Преди два дни път новият шеф на НЕК Красимир Първанов каза, че оценката е за около 140 млн. евро.

Трайков допълни, че обект на прокурорската проверка са и сделки със скрап от разчистването на площадката, за което са платени над 150 млн. лв. Той обаче не даде подробности.

В средата на септември миналата година вътрешният министър Цветан Цветанов обяви за схема за източване на НЕК, при която старо желязо от АЕЦ “Белене“ е купувано на занижени цени, което държавната електрическа компания е била ощетена с 1 млн. лв.

“Не може да заметем всичко под килима, ако искаме да продължим с проекта“, каза Трайков.

По повод твърденията на премиера, че АЕЦ "Белене" е висша форма на корупция, главният прокурор Борис Велчев заяви пред Mediapool, че "има сериозни данни за извършени нарушения при изграждането" на централата. Той обаче очаква да получи материалите от съответните компетентни органи – МВР и ДАНС.

В същото време министър Трайков каза пред парламента, че ако се намери пазар за електроенергията от АЕЦ “Белене“, няма пречки да се развие проектът. Всичко това обаче трябвало да прецени евентуалният инвеститор, който предстои да се търси с конкурс.

Следващия четвъртък изтича срокът за подаване на оферти от кандидат-консултантите за провеждането на процедура за избор на потенциален инвеститор в ядрения проект. В същото време премиерът Борисов заяви, че до седмици очаква резултат от преговори с европейски компании дали имат интерес към Втора атомна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес