Прокуратурата проверява куриерски фирми заради такса "коронавирус"

Прокуратурата проверява куриерски фирми заради такса "коронавирус"

Софийската градска прокуратура е разпоредила на Комисията за защита на потребителите да провери всички куриерски фирми в София, съобщиха от държавното обвинение. Причината – установено е, че сайт, предлагащ доставки на стоки с куриер, е начислявал допълнителни такси заради повишения риск от заразяване с коронавирус. Според прокуратурата трябва да се вземат "мерки за предотвратяване на незаконно облагодетелстване от страна на некоректни търговски субекти".

Контролни заявки

"Контролните органи ще установяват наличие на некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси. Ще се извършват контролни заявки и тяхната доставка с цел установяване на начислени такси и утежнения, имащи извънреден характер. При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения и да се сезира прокуратурата", пишат от прокуратурата.

Това е поредната проверка, разпоредена от държавното обвинение. Засилена работа по линия на спекулата бе обявена преди няколко седмици от главния прокурор Иван Гешев. В началото проверки тръгнаха масово по аптеките. Засега е съобщено само за едно дело за завишени цени на маски в София.

Маска за 6 лв.

Междувременно апелативната прокуратура във Варна съобщи, че е взела на специален надзор дело за спекулативни цени на предпазни маски, образувано в Силистра. След подаден сигнал от граждани МВР установява, че в аптека в града се продават маски срещу 6 лв. за брой.

"Извършена била проверка от служители на РУ на МВР в Тутракан, която установила, че аптекарят продава предпазните маски за лична защита на цена доста над установената за страната за този вид и модел. Фармацевтът представил фактура за тези маски със задна дата", съобщиха оттам.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?