Прокуратурата проверява НАТО и договора с Полша за МиГ-овете

Прокуратурата проверява НАТО и договора с Полша за МиГ-овете

Прокуратурата е започнала проверка на споразумението между правителствата на България и Полша за ремонт на изтребителите МиГ 29, които са на въоръжение в българските военновъздушни сили, научи Меdiapool.

По-малко от две седмици, след като споразумението бе ратифицирано от парламента, държавното обвинение е поискало от Министерството на отбраната документи и информация както за договора с Полша, така и за възможната охрана на въздушното пространство - "air policing", с други държави членки на НАТО.

От прокуратурата засега няма официален коментар. Според неофициална информация проверката е започнала след писмо на ДАНС. Не е ясно дали ДАНС е получила конкретен сигнал от някого или се е самосезирала.

Към момента не са известни основанията за проверката, нито кои аспекти на споразумението за МиГ-овете се проверяват. Още по-неясна е проверката на държавното обвинение по отношение на "Аir policing" – дейност, залегнала в Северноатлантическия договор. Това е мирновременна мисия на НАТО, включваща използване на системата за наблюдение на въздушното пространство и управление, системата за командване и управление на Военновъздушните сили и подходящи сили и средства за противовъздушна отбрана, включително изтребители, с цел защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО.

"Получили сме писмо за такава проверка. Готови сме да предоставим цялата искана информация и нямаме никакви притеснения", заявиха от Министерството на отбраната в отговор на запитване на Mediapool.

Споразумението за осигуряване на логистична подкрепа бе подписано от военния министър Николай Ненчев. То бе подкрепено от Министерския съвет и ратифицирано от парламента.

Правителството вече одобри  проектопромени в Закона за отбраната, които ще регламентират възможността за съвместна охрана на българското въздушно пространство с други страни членки на НАТО, но те все още не са минали в пленарна зала.

Споразумението с Полша

Споразумението с Полша предвижда удължаване на експлоатационния ресурс на шест двигателя за МиГ-29 на българските военновъздушни сили (ВВС) за над 6 млн. евро.
След ремонта двигателите ще имат ресурс от 350 часа. Гаранцията ще е 24 месеца или 200 летателни часа.

До подписването на споразумението се стигна заради задънената улица, до която стигнаха преговорите между МО и руската корпорация РСК МиГ, която настоява, че само тя има право да ремонтира произведените от нея изтребители, тъй като Полша няма лиценз да прави това за трети страни, а само за собствените си самолети.

Русия заплаши да оспори споразумението между Полша и България в съда, а като нейни говорители се изявиха БСП, АБВ и "Атака", които са твърдо срещу договора с Полша.

Поляците обясниха, че ще ремонтират двигателите по собствена документация и не се нуждаят от руски лиценз, като ще предоставят на България същата гаранция като за полските ВВС.

Със споразумението България на практика избягва зависимостта си от страни извън НАТО, за което Алиансът призовава страната ни от години.

Премиерът Бойко Борисов подкрепяше от самото начало на преговорите споразумението с Полша и в аванс обяви, че ще бъдат осигурени средства. След ратификацията обаче даде инструкции по време на правителствено заседание "много внимателно да се разгледат, да се проверят и да се защитят" аргументите на опозицията срещу споразумението с Полша.

Едва няколко дни след като то мина в парламента, Борисов лансира нова идея - че е пратил "вицепремиера Томислав Дончев на оглед във военния завод в Пловдив, за да се види дали там не може да се направи ремонт на МиГ-овете".

По-рано за това настояваше председателят на парламентарната комисия по отбрана о.з. ген. Михо Михов (АБВ), прецеден от РСК МиГ като точния човек в България, на когото да изпрати заплашителното си писмо страната да не подписва споразумението с Полша.

България има лиценз за ремонт на МиГ-21, но не и на МиГ-29.

Хипотетично в авиоремонтния завод "ТЕРЕМ - Георги Бенковски", Пловдив, закупен от структури, близки до собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, и преименуван впоследствие на "Авионамс", могат да се ремонтират и МиГ-29, но руснаците трябва да предоставят цялата необходима документация за подобна дейност. След раздора между Цветан Василев и Делян Пеевски и последвалия крах на КТБ през 2014 г., следите на собствеността на "Авионамс" се губят в офшорки.

На този фон военният министър Николай Ненчев предложи създаването на парламентарна комисия, която да провери всички обстоятелства около споразумението и да разсее притесненията на опозицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?