Прокуратурата проверява нова СРС-атака, този път срещу членове на ВСС

Прокуратурата проверява нова СРС-атака, този път срещу членове на ВСС

Софийската градска прокуратурата образува в петък проверка  по изтекла нова порция записи от подслушване, които този път са насочени срещу членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), избрани от квотата на държавното обвинение. Това са бившият заместник-главен прокурор Камен Ситнилски и неговият колега Румен Боев.

Разпореждането за проверката е лично на главния прокурор Сотир Цацаров.

Разговорите са между висши прокурори, които обсъждат избора на Ситнилски и Боев за членове на ВСС. Обвинителите очевидно подкрепят и лобират сред колегите си за избора на двамата в кадровия орган на Темида, но на първи прочит в публикуваните СРС-ата липсват очевидни доказателства за извършено престъпление. В същото време записите дават най-обща представа как се събира подкрепа сред прокурорите в полза на кандидатите за ВСС.

Записани са самите Камен Ситнилски и Румен Боев, Емил Христов (апелативен прокурор на Бургас), Иван Ванчев (Окръжен прокурор на Хасково) и Миглена Тянкова (председател на Окръжния съд в Хасково). Последните двама се замесиха през миналата година в невъобразим скандал, защото Ванчев подслушваше "на частно" Тянкова, тъй като двамата са поддържали интимни взаимоотношения, а Ванчев я е ревнувал. Бившият главен прокурор Борис Велчев поиска от ВСС да махне Ванчев от поста, но съветът така и не направи това.

Цацаров иска от градската прокуратурата да провери първо дали изтеклите СРС-ата са законни. Ако това е така, обвинителите ще трябва да проверят защо и по какво дело прокурорите са били подслушвани. "В зависимост от отговорите на тези въпроси ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата", се казва в съобщението на прокуратурата.

Висшият съдебен съвет също реагира и поиска проверка на публикацията и цитираните в нея записи, защото те са с неясен произход и уронват авторитета на замесените хора и на цялата съдебна система.

Сайтът "Афера", който изнесе записите, информира, че те са изпратени в редакцията по електронната поща от имейл [email protected] с изпращач "Naiden Boikov”. Файлът е придружен с текст, озаглавен "Истината винаги излиза наяве”, а всички участници в разговорите са определени като корумпирани магистрати. Приложени са и много мобилни телефони, а твърдението е, че записите са направени от службите. Не се казва в рамките на какво разследване.

Първият записан разговор е от 17 август 2012 година. Според приложената справка Иван Ванчев и Емил Христов се черпят в в ресторанта на хотел "Рич", който се намира между Равда и Несебър. Ванчев набира Ситнилски да си поговори с него и го нарича "шефе". По това време Ситнилски наистина му е шеф в качеството си на заместник-главен прокурор. После дава телефона на Ванчев, който информира Ситнилски, че "всичко е точно", "заедно сме, държим се" и "септември месец бъди сигурен, че..." През септември същата година Ситнилски бе избран за член на ВСС.

Има записи на разговори между Иван Ванчев и Румен Боев от 4 септември 2012 г. Тогава Боев казва на Ванчев: "И ще видя колко са точни неговите хора (на Ситнилски), аз за него съмнение нямам ама...". Ванчев му отговаря: "Ама не, нека да видим от тия неговите кои са верните в крайна сметка. Ще продухаме още един път мерниците и …."

На 20 септември, ден преди избора на членовете на ВСС от прокурорската квота, Миглена Тянкова звъни на Иван Ванчев, който е на маса с други магистрати. От стенограмата на записа се разбира, че Светльо Лозанов (Светослав Лозанов – към момента шеф на окръжната прокуратура във Враца) е "привикан", за да осигури осем гласа в полза на Боев и Ситнилски.

В следващите разговори записаните се радват, че Ситнилски и Боев успешно са били избрани за членове на ВСС още на първи тур. Те също така злорадстват, защото става ясно, че хората на Ситнилски са надделели над тези на Валери Първанов – тогава също заместник-главен прокурор. Ванчев го нарича "Първанката -Мърванката".

"Ама Първанката, който ходи из страната да се прави на голям баровец, на Голям главен прокурор и как ги назначава всичките си там, айде да не казвам какво точка", казва Ванчев на Тянкова в последния изтекъл разговор веднага след вота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?